Većina nas se slaže da se osećamo dobro posle šolje mača čaja. Delimičan razlog zašto se osećamo dobro je placebo efekat: pijete kremasto, jarko zeleno piće napravljeno od 100% mladih listova čaja, bez veštačkih dodataka. Izgleda ukusno a još je boljeg ukusa. Na nekom primalnom nivou znate da nešto tako zeleno mora da bude dobro za vas. A i nauka se slaže. Nauka zapravo nema nikakvih ograda, postoji dovoljno dokaza na osnovu kojih možemo definitivno da zaključimo da pijenje mače ima brojnih prednosti po zdravlje. Jedna od njih je specifična amino kiselina - glutamat: L-teanin.
U neuronauci, glutamati su važni neurotransmiteri (hemijsko jedinjenje koje šalje signale sa jednog na drugi neuron). Iako nauka još nije rekla konačnu reč, generalno se stručnjaci slažu da glutamati igraju važnu ulogu u učenju i pamćenju. Vratimo se sad na maču: Kada se uzgaja kako treba u hladovini, tenča listovi koji će biti samleveni u maču su puni specifičnog glutamata nazvanog L-teanin. Mača sadrži čak pet puta više L-teanina od običnog zelenog čaja (20 mg prema 4 mg) zahvaljujući tehnici uzgoja u hladu koju su japanski seljaci otkrili i vekovima razvijali. Sunce smanjuje nivo L-teanina a senka ga povećava.
Šta je L-teanin i zašto nam je važan?
L-teanin je skupina glutamatskih molekula. Kada pijuckamo kvalitetnu maču ovi glutamati brzo i u velikim količinama ulaze u naš krvotok. Prolaze krvno-moždane barijere veoma brzo, ponekad u roku od nekoliko sekundi. Ti molekuli onda stimulišu alfa talase mozga koji se mere na EEG (elektroencefalografskom) testu koji meri elektro aktivnost u našem mozgu (neverovatno je koliko elektriciteta naš mozak proizvodi). Prisustvo alfa talasa pokazuje da smo budni i spremni. Alfa talasa nema kada smo pospani ili dremamo. Prisutni su samo kada smo prisutni i svesni. L-teanin podstiče ove talase. Zbog toga se osećamo fokusirano i budno kada popijemo maču. Nasuprot tome, možda se osećamo budnim kada popijemo kafu ili kofeinsku pililu ali tu budnost često prate neprijatne nuspojave uključujući nervozu, pa čak i paniku i paranoju i često se završava sa energetskim „padom“. Nervoze i padova sa mačom nema.
U studiji objavljenoj 2008. u žurnalu ,,Topografija mozga'' učesnici studije su izvršavali kognitivno zahtevne vizuelno-prostorne zadatke nakon što su dobili dozu L-teanina ili placeba. Oni koji su uzeli L-teanin su bili značajno bolji. Nema sumnje da ćete posle mače biti budniji, produktivniji, sposobniji za kognitivno-teške zadatke poput pisanja, kodiranja, analize... za bilo šta što zahteva poprilično korišćenje moždane snage. Sve to zahvaljujući L-teaninu. A kada u to ubacite i malu dozu kofeina koju mača sadrži (otprilike 25 mg kafeina po šolji mače u poređenju sa 100 mg u šolji kafe) stvari postaju još interesantnije: jedna studija, objavljena u žurnalu ,,Biološka psihologija'' pokazala je da je došlo do bržih reakcija, brže numeričke radne memorije i boljeg i tačnijeg sklapanja rečenica kod grupa koje su koristile kombinaciju 100 mg L-teanina i 50 mg kafeina.
Ovo je samo deo prednosti mešavine L-teanina i kofeina. Doboljno je reči da šolja mače pre posla, pre početka nekog projekta, pre držanja govora, pre bilo kakve aktivnosti koja iziskuje korišćenje „malih sivih ćelija“ često rezultira mnogo boljim učinkom. I to bez ikakvih negativnih posledica.