Sve namirnice mogu se razvrstati u tri grupe: kisele, bazne i neutralne. Idealno, naš organizam trebao bi da bude blago bazan ali savremen način ishrane i života čine našu krv i telo kiselim što dugoročno vodi u stanje disbalansa i bolesti.
Ishranu je najbolje bazirati na namirnicama koje neće izazvati ni preteranu baznost ni preteranu kiselost organizma. Ukoliko se u obrok uključuju izrazito bazne ili kisele namirnice potrebno ih je izbalansirati, i ne preporučuje se njihova česta konzumacija.
Jaka bazna reakcija (jang):
* celer
* smokve
* biljni čajevi
* dinja
* lubenica
* limun
* mango
* papaja
* peršun
* morske alge
* grožđe bez kožice
* potocarka
Slaba bazna reakcija (jang):
* masline
* maslinovo ulje
* artičoke
* patlidžan
* proso
* miso
* heljda
* trešnje
* mandarine
* kesten
* kokosaov orah (svež)
* krastavci
* prokelj
* med
* praziluk
* pečurke
* rotkvice
* paradajz
* morska so
* crni luk
* narandže
* ukiseljeno povrće (domaće)
* susamovo seme
* soja
Neutralne namirnice:
* pavlaka
* kravlje mleko
* jogurt
* surutka
* puter
* ulja (osim maslinovog)
Blago kisela reakcija (jin):
* jaja
* crveni pasulj
* seme bundeve
* ječam
* spanać
Umereno kisele reakcije (jin):
* med (pasterizovan)
* borovnica
* mekinje
* sirevi
* suvi kokosov orah
* riba
* integralna testenina
* integralne žitarice
* suve mahunarke (osim soje)
* koštunjavo voće (osim badema)
* raž
* kečap
* senf
* šljive
* kokice
* krompir (oljušten)
* suve šljive
* pirinač
Jako kisele reakcije (jin):
* beli hleb
* peciva i kolači od belog brašna
* čokolada
* kafa
* alkohol
* gazirana bezaloholna pića
* zaslađeni voćni sokovi
* junetina
* svinjetina
* piletina
* rafinisane žitarice
* brusnice
* sladoled
* testenina od belog brašna
* kikiriki
* beli pirinač
* plodovi mora
* crni čaj
* orasi
|