Korisni saveti za uravnoteženu ishranu
Element zemlje
Kasno leto, kratko i ponekad neprimetno godišnje doba, odgovara poslednjem mesecu leta i polovini kineske godine (kineska godina počinje u februaru, a tačan dan početka nove godine varira svake godine). Ovo je doba godine kada se dešava prelaz iz prolećne i letnje faze ekspanzivnog rasta (jang) ka introspektivnoj, hladnijoj, tajanstvenijoj jesenjoj i zimskoj fazi. Kasno leto je mirno, rascvetano doba, u kojem kao da vreme stoji i svako delovanje je snovito i bez napora. Jedinstvo, harmonija i rešenja srednjeg puta i kompromisa nadvladavaju krajnosti.
Kako bi čovek bio u harmoniji sa ritmom kasnog leta, može da osluškuje vrlo suptilne struje: to je kao život koji traje u onom trenutku kada klatno menja pravac. Potražite ritmove i cikluse koji život čine jednostavnim i harmoničnim. Kruta ili neskladna mentalna/fizička mogu se u ovom periodu transformisati kroz neke vežbe kojima se čovek usredsređuje i oslobađa svih uslovljenosti – vežbe kao što su zen meditacija ili vežba u kojoj se trudimo da dišemo poput beba, u abdomen, u naš fizički centar.
Smena godišnjih doba
Element zemlje, koji je predstavljen u telu pankreasom i slezinom, reguliše "centar", središte, ono što je konstantno i odatle element zemlje uravnotežava delovanje četiri godišnja doba.
Element zemlje ima ima jak uticaj u toku sedam i po dana koji prethode i slede obema ravnodnevicama, kao i kratkodnevici i dugodnevici. (Kada se sve sabere to je šezdeset dana. Tome treba dodati i period kasnog leta kojim, prema kineskoj tradiciji, takođe vlada element zemlje. Sve ukupno, devedeset dana godišnje kojima dominira element zemlje čine ga uticajnijim od ostala četiri prirodna elemeta.) Ovi periodi su neka vrsta prirodnih tampon zona između godišnjih doba i predstavljaju osovinske tačke promene obrazaca delovanja sunčeve svetlosti koja do nas dopire od sunca, centra našeg sunčevog sistema.
Kasno leto i smena godišnjih doba: ishrana i priprema hrane
Kako biste bili u skladu sa ovim periodom godine birajte za svaki obrok hranu koja simbolizuje centar i koja harmonizuje: srednje slatku hranu, žuto i zlatnožuto voće, okrugle namirnice. Birajte i namirnice za koje je poznato da pozitivno deluju na centar: proso, kukuruz, šargarepa, kupus, leblebija, zrnevlje soje, krompir, boranija, jam krompir, tofu sir, slatki krompir, slatki pirinač, pirinač, amarant, grašak, kesten, lešnik, kajsije, dinja.
Hranu treba spremati vrlo jednostavno, sa što manje začinjavanja, tako da bude blagog ukusa. Izbegavajte složena jela i komplikovane kombinacije namirnica. Umerenost treba da rukovodi i svim ostalim aspektima pripreme jela: dužina kuvanja, metode i temperature, upotrebu vode i ulja. Ove savete, naravno, možete slediti uvek kada vam je u životu potrebno da se uravnotežite ili proživite iskustvo srednjeg puta, umerenosti i centra.
Smene godišnjih doba su u mnogim tradicijama vreme za pročišćenje. Kratki, na primer trodnevni, postovi na jednoj vrsti žitarica u toku jesenje i zimske smene godišnjih doba i povrtni ili voćni postovi na prolećnoj i letnjoj smeni pomažu da budemo uravnoteženiji, usredsređeniji u toku ovih tranzicija.
"Tajanstvene sile elementa zemlje stvaraju vlažnost u nebesima i plodnu zemlju na Zemlji; one stvaraju meso tela i utrobe (pankreas i slezinu). Stvaraju žutu boju... i daju glasu sposobnost da peva... one stvaraju usta (i čulo ukusa), slatkoću, i osećaje uznemirenosti i zabrinutosti." (Inner Classic)
Slezina-pankreas u harmoniji i van nje
Organi povezani sa elementom zemlje, slezina-pankreas i stomak, zaduženi su primarno za varenje i raspodelu hrane i hranljivih sastojaka. Energija (ki) i druge esencijalne supstance do kojih telo dolazi varenjem koriste se za stvaranje imuniteta, vitalnosti, toplote, za stvaranje tkiva i za mentalne funkcije.
Ljudi sa uravnoteženim pankreasom-slezinom su obično radni, praktični, odgovorni. Vole da jedu i da hrane druge, jaki su, aktivni, stabilni. Izdržljivi su i imaju dobar apetiti i dobro varenje, njihova pluća su jaka. Obično su sređeni i pažljivi, odlikuju se izuzetnošću u nekoj kreativnoj disciplini. Imaju bujnu maštu.
Ljudi sa znacima neuravnoteženosti pankreasa-slezine se obično lako zamaraju, psihički i fizički stagniraju, kompulsivni su, krutost ih sprečava da razviju svoju ličnost. Obično imaju problema sa varenjem, žale se na mučnine, slab apetit, imaju oslabljen osećaj za ukuse, pate od nadimanja, otvrdnuća u abdomenu, imaju meke stolice. Neuravnoteženost šećera u krvi takođe može biti deo opšte slike. Kada imaju problema sa težinom, obično se radi o višku kilograma uprkos tome šte se ne prejedaju ili su mršavi i nikako ne mogu da se ugoje. Često su bledi i nehatno obučeni, žive haotično, nagomilavaju nepotrebne stvari.
Karakteristični sindromi slezine-pankreasa
Nedostatak ki energije slezine-pankreasa je uobičajen kod neuhranjenih ljudi, uključujući tu i one ljude koji su neuhranjeni kao posledica dijeta ili ishrane vrlo rafinisanom, previše obrađenom hranom. Slezina-pankreas varenjem crpi ki energiju i drugu prehranu; u tradicionalnoj kineskoj medicini većina lekova za probleme sa crevima cilja upravo slezinu-pankreas. Da biste razumeli vezu slezine-pankreasa i utrobe uzmite jednostavno u obzir osnovnu funkciju pankreasa: lučenje pankreasnih enzima u tanko crevo. Od toga koliko je pankreas zdrav zavisi i snaga i kvalitet ovih enzima, što dalje utiče na to koliko dobro će hranljive materije biti apsorbovane u tankom crevu.
Simptomi slabe ki energije slezine-pankreasa: meke stolice, opšta slabost, umor, bled jezik prekriven belom skramom, slab puls i bilo koji od znakova neuravnoteženosti slezine-pankreasa koju već navedeni. Neki od simptoma su i osetljivost na različite vrste hrane, nervozna i slaba probava, anemija, hronična dijareja ili dizenterija, čirevi, bolovi u gornjem stomaku.
Ljudi čija je ki energija slezine-pankreasa slaba naklonjeniji su još nekim problemima. Ki slezine-pankreasa, koji se još zove i srednji ki, zadužen je i za periferiju tela: snaga ruku i nogu zavisi od ovog kija, te slabost udova ukazuje i na oslabljenost ovog kija. Još jedna uloga srednjeg kija je i da drži unutrašnje organe na mestu: poremaćaji kao što su hemoroidi, ili pokreti materice, bubrega, stomaka, creva obično su posledica preslabog srednjeg kija.
Preporuke za ishranu u slučaju slabog kija slezine-pankreasa: Treba unositi ili hranu koja greje (označeno u daljem tekstu sa *) ili hranu koja je termički neutralna. Namirnice koje hlade telo slabe varenje. Isto važi i za hranu koja je hladna, čija je temperatura služenja hladna: ona gasi ,,digestivnu vatru’’ i, u stvari, sam proces kojim telo zgreje hladnu hranu koju smo uneli potroši priličnu količinu digestivne energije.
Namirnice koje nadomešćuju nedostatak energije, a tu spadaju većina složenih ugljenih hidrata i neki proizvodi životinjskog porekla, takođe se preporučuju. Te namirnice su obično slatke i/ili ljute: dobro skuvan pirinač jedan je od najboljih tonika za slezinu-pankreas i njegovo je delovanje postepeno, ovas, krupnik, slatki pirinač, slatki moći pirinač - se toplo preporučuju.
Još neke dobrobitne namirnice su i:
1. povrće bogato ugljenim hidratima: šargarepa, uljana repica, paškanat*, repa, crni pasulj, grašak, slatki krompir, jam krompir, bundeva.
2. ljuto povrće i začini: luk, praziluk, crni biber, đumbir, cimet, mirođija, beli luk, muskatni oraščić.
3. male količine određenih zaslađivača i kuvanog voća: pirinčani slad, ječmeni slad, melasa, trešnje i urme.
4. ukoliko je nedostatak energije ozbiljan, tada mogu biti od pomoći i manje količine namirnica životinjskog porekla, kao i supe i čorbe: skuša, tuna, plovak, srdelice, govedina, goveđa džigerica ili bubrezi, piletina, ćuretina, jagnjetina. Puter je jedini mlečni proizvod koji se preporučuje.
Sva hrana treba da bude dobro sažvakana i pripremljena tako da se lako vari. U početku procesa izlečenja neophodno je uzimati manje obroke, češće. Sva hrana treba da bude makar srednje kuvana. Slaba slezina-pankreas ukazuju na zapostavljanje ili nepoznavanje elementa zemlje, tačnije aspekta hrane ovog elementa; pravilno pripremanje hrane sa brigom i ljubavlju je neodvojiv deo procesa izlečenja.
Slaba "digestivna vatra"
Ukoliko se dozvoli da ki energija slezine-pankreasa oslabi, to može dovesti do stanja slabe "digestivne vatre". Kad god vatra (jang, grejući princip) nedostaje, ova se neuravnoteženost ogleda istim simptomima kao i slabost kija, ali slaba digestivna vatra pokazuje i znake hladnog varenja. Jedan od znakova su na primer vodenaste stolice, koje sadrže komadiće nesvarene hrane. Dalje, još neki znaci ohlađenosti: odbojnost prema hladnoći, hladne ruke i stopala, vrlo bistar urin, bledilo, bled, otečen i vlažan jezik, sa tragovima zuba.
Da bi se uravnotežilo ovakvo stanje treba pratiti savete koje smo dali za oslabljen ki slezine-pankreasa (osim unosa slatkog pirinča, koji se ne preporučuje osobama sa slabom "digestivnom vatrom"). Osim toga, još veći naglasak treba staviti na na namirnice koje greju organizam i namirnice koje su označene zvezdicom. Pri upotrebi đumbira u ishrani osoba sa oslabljenom "digestivnom vatrom" preporučuje se pre upotreba suvog đumbira nego sirovog.
Namirnice koje su zabranjene su: prevelik unos sirovog povrća, voće (a naročito svi citrusi), klice i trave žitarica; hrana koja rashlađuje kao što su paradajz, spanać, blitva, tofu, proso, amarant, alge, divlje plavozelene mikroalge, so; previše slatke hrane, tečnosti i mlečnih proizvoda; sirće. Treba se starati da se jetra nikada ne preopterećuje. Treba izbegavati obilne obroke i visokokaloričnu hranu; orašasti plodovi, semenke, ulja treba da budu konzumirani u malim količinama kako bi se anulirala destruktivna aktivnost preopterećene jetre koja utiče na slezinu-pankreas. Preopterećenost jetre je najverovatnije glavni uzrok slabosti slezine-pankreasa.
Vlažnost, sluz i mikrobi
Nivo i kvalitet vlažnosti prisutan u sistemu za varenje i u celom organizmu još je jedno od merila zdravlja slezine-pankreasa i samim tim celokupnog varenja. Pod "vlažnošću" se podrazumevaju različite neuravnoteženosti sluzavosti, bakterija, virusa, gljivica u organizmu.
Vlažnost, neuravnoteženost jina, označava svako stanje preterane vlažnosti organizma. Ovo stanje može poticati iz okoline, ili od slabe prehrane ili slabosti nekog od unutrašnjih organa. Preterana vlažnost u sistemu za varenje, plućima, bešici, regenerativnim organima... najčešće se manifestuju kao: 1/ različiti tipovi naslaga sluzi kao što su otoci, ciste, tumori, rak; 2/ preterani rast gljivica, virusa, putrefaktivnih bakterija, ameba, parazita. Ove dve vrste simptoma su povezane, jer je skoro svako hronično mukozno stanje propraćeno i množenjem mikroorganizama.
Simptomi vlažnosti
Vlažnost može da prevlada zglobovima i akupunkturnim kanalima. Kretanje postaje otežano, a može se pojaviti i otupelost. Ukoliko se javi bol, ona je fiksirana na jednom mestu. Neki deo tela ili čak celo telo može oteći. Vlažnost u vidu sluzi može uticati i na srce i pluća, i uopšte je najčešći uzrok problema za ove organe. Kada vlažnost obuzme slezinu-pankreas, i uopšte bilo koji deo organa za varenje, neki od simptoma su su osećaj težine, naročito u glavi, nedostatak apetita, nadimanje, vodenaste stolice; skrama na jeziku je debela i ponekad prljava i masna. U mnogim slučajevima, razlozi vlažnosti digestivnog trakta je slabost kija o kojoj smo već pisali u ovom tekstu. Bolesti vlažnosti obično imaju mrcoljiv, nepokretan karakter i da bi se izlečile potrebno je vreme.
Vlažnost i degenerativne bolesti
Mnoge hronične bolesti podrazumevaju i stanje preterane vlažnosti organizma. Čak dve trećine ukupne količine namirnica koje Amerikanci unose sačinjavaju namirnice životinjskog porekla, što ide na ruku svim različitim simptomima vlažnosti koje smo naveli. Vlažnost se obično kombinuje sa toplotom, vetrom i/ili hladnoćom, tako da sve ove faktore treba uzeti u obzir kada se formuliše plan ishrane. Rak, multipla skleroza, SIDA, sindrom hroničnog umora, reumatoidni artritis...
Ovakva stanja duboke ogrezle vlažnosti nije lako rešiti ni tradicionalnim metodama lečenja, niti modernom medicinom. Svaki slučaj mora biti dijagnostifikovan i lečen pojedinačno. Postoje ipak neke karakteristike koje odlikuju sve ove neuravnoteženosti: većina ovih bolesti započinje prenamnožavanjem gljivica u digestivnom traktu. Većini osoba sa ovom vrstom problema stanje se poboljšava kada počnu da uzimaju hranu koja smanjuje vlažnost. Uz to preporučuje se i akupunktura, vežbe, povećanje pažnje i svesnosti i druge terapije određene upravo za tu osobu.
Vežbanje je od suštinske važnosti. Upravo kao što se i vlažna odeća suši kada je stavimo na mesto gde vazduh cirkuliše, tako i odgovarajuće vežbe prijaju telu snabdevajući ga kiseonikom. Dobro je poznato pozitivno dejstvo vežbanja na vlažno stanje kao i na gojaznost. Dalje u tekstu možete pročitati namirnice i ponašanja koje treba izbegavati ukoliko postoji preterana vlažnost; a zatim ćete moći i da pročitate one koji se preporučuju. Ove preporuku sačinjavaju bazu za lečenje čitavog niza neuravnoteženosti organizma koje uzrokuje vlažnost.
Faktori ishrane koji doprinose stanju vlažnosti
Previše sirove, hladne, slatke hrane ili namirnica koji pomažu formiranje sluzi. Digestivna vatra slezine-pankreasa gasi se unosom prevelikih količina sirove hrane, a tu se podrazumevaju i voće, povrće, klice, sokovi ... svi oni mogu uticati na stvaranje vrlo tečne sluzi i vlažnosti. Vrlo sličnu posledicu ima i unošenje puno hladne hrane: hrana koju jedemo trebalo bi da bude na sobnoj temperaturi ili toplija. Određivanje kolika je količina sirove hrane odgovarajuća za nekog pojedinca zavisi od njegove snage, opšteg zdravstvenog stanja, klime, nivoa aktivnosti te osobe. Snažne i "pregrejane" osobe obično imaju koristi od povećanog unosa sirove hrane; topla klima i povećana fizička aktivnost takođe povećavaju sposobnost da tolerišemo presnu hranu.
Znaci preteranog unosa sirove hrane su osećaj slabosti i hladnoće, i vodenaste stolice. Mnogi vatreni pobornici vegetarijanske presne ishrane ozbiljno su narušili svoje zdravlje zbog neprepoznavanja pravog trenutka kada treba da unesu nešto kuvane hrane. Istovremeno, neophodno je naglasiti i to da su mnoga stanja bolesti koja se tiču preteranosti (ljudi robusne, ekstrovertne prirode, rumeni, jezik prekriven skramom, jak puls) prevaziđena upravo unosom presne hrane, koja ima pročišćavajuće dejstvo i terapeutsko delovanje.
Konzumiranje vrlo slatke hrane i drugih namirnica koje pospešuju formiranje sluzi treba da bude ograničen: meso, jaja, mlečni proizvodi, masti kao što je slanina i puter (masti kao što je margarin treba izbegavati), ulja, uljaste namirnice kao što su orašasti plodovi i semenke (a naročito kikiriki), namirnice koje sadrže koncentrovane zaslađivače. Prosti šećeri iz različitih zaslađivača i voća, ukoliko se konzumiraju preterano, takođe pospešuju rast gljivica i razvoj infekcija. Svi koji pate od vlažnosti koja se manifestuje kandidijazom treba svakako da slede plan ishrane namenjen upravo tom stanju.
Jedna manja količina sluzi ipak je neophodna organima za varenje i svim sluznim membranama. Ograničene količine složenih ugljenih hidrata (žitarice, povrće, mahunarke) obezbeđuju lagan i blagotvoran omotač sluzi, ali preteranim unošenjem odmah nastaju depoi. Preterano unošenje mlečnih proizvoda, jaja, mesa stvara čvršću, lepljiviju sluz u organizmu.
- Hrana koja je rafinisana ili preterano obrađena, trula, ustajala, zaražena parazitima ili hemijski tretirana
- Previše složeni obroci (loše kombinovanje hrane)
- Unošenje hrane kasno noću
- Unos preteranih količina hrane
Sladoled, na primer, je namirnica koja je veoma slatka, hladna je, najčešće je prepuna hemijskih aditiva i stvara veliku količinu sluzi u organizmu; uz to koncentrovani zaslađivači koje sadrži slatko voće loše se kombinuju sa mlečnim sastojcima i punomasnim proteinima koje sladoled takođe u sebi sadrži. Po saznanjima Pola Pičforda, autora ovog teksta, redovno konzumiranje sladoleda pospešuje pojavu čvorova u abdomenu, cisti, tumora i drugih simptoma vlažnosti. I zamene za sladoled, čak i one načinjene od sastojaka vrhunskog kvaliteta, vrlo su slatke i hladne i samim tim podržavaju razvoj vlažnosti, te osetljive osobe treba da ih izbegavaju.
Namirnice koje umanjuju vlažnost organizma
Pirinač, amarant, kukuruz, azuki pasulj, celer, salata, bundeva, vlašac, alfalfa, uljana repica, keleraba, beli biber, med; gorke biljke kao što je čičak, kamilica, tahebo; mikroalge dunalijela i divlja plavozelena alga (Aphanizomenon). Sirovo kozije mleko je jedini mlečni proizvod koji obično ne doprinosi vlažnom stanju organizma.
Spoljašnja vlažnost
Stanje vlažnosti nije uslovljeno samo ishranom. Prevelika izloženost vlažnoj sredini takođe pospešuje ovo stanje. ,,Vlažna sredina’’ ne odnosi se samo na klimatske uslove već i na predugo boravljenje u hladnom, vlažnom prostoru ili sedenje dugo na zemlji koja je hladna i vlažna.
Element zemlje predstavljen je jinom: svime onim što hrani, svime onim što prima, što je receptivno. Posmatrano sa ove tačke gledišta ozbiljna hipoglikemija (pad nivao šećera u krvi), rak, konstipacija i druge bolesti povezane sa pogrešnom ishranom mogu biti preobražene u stanje zdravlja putem razvijanja jednog opšteg poštovanja Zemlje, hrane koju nam ona obezbeđuje, poštovanja našeg tela, koje tvori materija Zemlje. Ljudi koji poštuju obilje koje nam Zemlja pruža, ne bacaju višak hrane niti bacaju bilo šta korisno. Konzumirajući samo onoliko koliko je neophodno, minimalizuje se količina otrova i zagađenje zemljišta do kojeg dolazi tokom industrijskog procesa proizvodnje hrane. Poštovanje i svest o sopstvenom telu takođe utiču na ljude da ne konzumiraju neprirodnu, rafinisanu hranu a suosećanje ih ograničava da konzumiraju mesa preko granica medicinske neophodnosti.
Da bi se zaustavilo uništavanje jina, koji je prevashodno ženski princip, dobro je posmatrati čitav proces našeg života na zemlji kao ekvivalent zdravlja i sigurnosti koji od Zemlje primamo. Prosto je nepojmljivo koliko ljudi koji se bavi zaštitom prirodne sredine ne vidi nikakav problem u konzumiranju masnih, preslatkih krofni od belog brašna... dok se istovremeno bore za čišćenje potoka i zemljišta. Naš sopstveni krvni sistem i svi naši unutrašnji krajolici traba u stvari da budu očišćeni kako bi zaista bilo moguće uticati na potpunu i ujedinjujuću promenu, promenu koja dovodi do svesnog spajanja individualnog duha sa dušom Zemlje.