Proleće je pravi trenutak da otkrijete dirljivo, zavodljivo i lekovito cveće. I to kao kulinarsku namirnicu. Pazite samo da za recepte sa cvetovima uvek koristite prirodno, neprskano cveće.
Prepustite se da vas u kuvarsku kreativnost vodi mudrost i lepota cveća.
Božur
jestivi delovi: latice
Dodati latice nekoj laganoj letnjoj salati ili ih staviti u bokal limunade ili čiste, rashlađene vode.
Vres
jestivi delovi: latice
Koristiti kao šarmantan jestivi ukras na sladoledima, i drugim poslasticama.
Dan i noć
jestivi deo: cvet
Sveže cvetove dodajte salatama, poslasticama, napicima.
Ljubičica
jestivi delovi: cvet
Ljubičice, kandirane ili sveže, pa ih dodajte raznim jelima.
Neven
jestivi delovi: latice
Latice nevena imaju ljutkast ukus pa se koriste kao dodatak jelima od mesa, jaja, pirinča.
Maslačak
jestivi deo: lišće, cvet
Cvetove maslačka koristiti neposredno nakon branja. Mladi cvetovi su manje gorki od starijih cvetova.
Bagrem
jestivi delovi: cvet i seme
Kuvano seme bagrema možete koristiti i spremati slično kao mahunarke, a prženo seme može se koristiti samleveno kao zamena za kafu.
Zova
jestivi delovi: cvet
Osim za pripremu sirupa moguće je koristiti cvet zove i pohovan.
Tikvica
jestivi deo: latice, plod i seme
Cvetove tikvice moguće je puniti raznim nadevima i tako pripremljene jesti.
Cvet bosiljka, ruzmarina, lavande, kamilice, ljiljana, vlašca, majčine dušice, ruža ...
Za još recepata i inspiracije potražite knjigu ,,Cvetni zalogaji'' Svetlane Marjanović.