U nastavku je prilog posetiteljke našeg sajta Milice Tasovac, o crnom belom luku.
Ako ste ponekad pomislili da li ima li išta efikasnije u borbi protiv upala i gripa od belog luka, odgovor je dvosmislen: i ima i nema. Šta to znači? Najnoviji revolucionarni gurmanski hit kod nas je beli luk, ali u novom ruhu – crne boje i još zdravijeg sastava nego u svežem stanju. Ne samo da ima blagotvorni uticaj na kompletan ljudski organizam, nego su mu i miris i ukus blaži kada, nakon procesa fermentacije, postane crn.
Ovaj gurmanluk vodi poreklo iz Koreje, gde se na poseban način spravlja već vekovima. Glavice belog luka se, neočišćene, potapaju u kacu, otprilike kao što se stavlja kiseli kupus. Ovaj proces fermentacije traje mesecima. Dobijeni proizvod je izuzetno zdrav, izmenjene teksture, mirisa i ukusa. Veoma je zanimljiv i njegov finalni izgled: kada se glavica izvadi iz ljuske podseća na nešto između suve smokve i pečenog kestena. Može da se koristi i u slanim i slatkim jelima! Preporučuje se konzumacija i kao poslastice, sam za sebe – poput nekih slatkih, sočnih i zdravih bombonica. U Beogradu je od njega uspešno napravljen i sladoled!
U Srbiju je ovaj proizvod skoro stigao, zahvaljujući Beograđanki Ivani Stanković, koja je, nakon što se oduševila sasvim novim ukusom i izgledom belog luka, probavši ga u restoranu u Parizu, odlučila da ga donese i na naše tržište. Pomoću fermentatora, koji održava vlažnost u povrću, čitav proces proizvodnje se znatno ubrzava i već za mesec dana ova poslastica biva spremna za trpezu. U toku fermentacije belom luku se ne dodaje ništa, on ne gubi vlažnost i postaje - karamelizovan. Najbitnija stavka je da se vlažnost konstantno održava na optimalnom nivou radi sprečavanja isušivanja glavica.
Postoje varijante spremanja crnog belog luka i u sopstvenom aranžmanu: prvi način je da se glavice drže na niskoj temperaturi u vlažnom okruženju nekoliko nedelja. A druga opcija je da se krčkaju u loncu za sporo kuvanje desetak dana, prekrivene aluminijumskom folijom na 65 Celzijusovih stepeni. Od ove sezone, moguće ga je i kupiti, u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane i gurmanskih proizvoda.
Kao veoma zanimljiva i nesvakidašnja namirnica, pogotovo na našim prostorima, ovaj crni beli luk se, pre svega, preporučuje svima koji vole da probaju nove ukuse i eksperimentišu u ishrani. S obzirom da je veoma zdrav i da je dobra preventiva protiv prehlada i gripa, u zimskoj sezoni se svima preporučuje. Zbog slatkastog ukusa, koji podseća na karamel bombonu, čak i mlađa deca će ga zavoleti. Opet, svi koji poznaju pozitivne strane svežeg belog luka, ali ga izbegavaju zbog neprijatnog zadaha i tendencije njegovih aromatičnih ulja da isparavaju preko kože, biće oduševljeni činjenicom da je ovaj crni beli luk od svega toga oslobođen. Može se jesti sasvim slobodno u velikim količinama.
Pozitivna svojstva crnog belog luka na ljudsko zdravlje su:
• Skroz prirodan proizvod, bez bilo kakvih aditiva, dobijen procesom fermentacije.
• Sadrži čak deset puta više antioksidanata u odnosu na sveži beli luk.
• Poboljšava imuni system.
• U velikoj meri sadrži vitamine B6 i C.
• Sadrži mangan.
• Odlična je pomoćno lekovito sredstvo za preventive protiv kancera.
• Čisti krvne sudove i pozitivno deluje na rad srčanog mišića.
• Sprečava prehlade, grip i upalne procese u organizmu.
• Sprečava razvoj arteroskleroze.
• Regeneriše ćelije tako pa se smatra jednim od najboljih čuvara energije mladosti.