Sastojci:
Kora:
80 g pečenih badema
10 g ovsenih pahuljica
80 g urmi prethodno potopljenih u vodi najmanje 1h
1 kašika kakao praha
Čokoladno-proseni krem:
100 g prosa
350 ml bademovog mleka
150 g urmi prethodno potopljenih u vodi najmanje 2h
50 g kremastog kokosa (visoko koncentrovanog kokosa u čvrstom obliku)
100 g crne čokolade (85% kakao)
100 g mlevenih pečenih lešnika
1-2 kašike bademovog mleka po potrebi
Čokoladni preliv:
100 g kokosovog krema zgusnutog kokosovog krema iz konzerve punomasnog kokosovog mleka
100 g crne čokolade (85% kakao)
2-3 kašike agava sirupa
Način pripreme:
Dno dva mini kalupa za torte od 10 cm obložite papirom za pečenje. U blender stavite bademe i ovsene pahuljice i fino sameljite. Dodajte oceđene urme i kakao prah i mešajte dok smesa ne postane lepljiva. Podelite smesu između dva kalupa za torte i čvrsto pritisnite da formirate kore. Ostavite u frižideru dok pravite fil.
Čokoladno-proseni krem:
Proso dobro isperite i ostavite da se dobro ocedi. Stavite ga u srednji lonac sa 350 ml bademovog mleka. Dovesti do ključanja. Smanjite toplotu na nisku, poklopite i kuvajte 15-16 minuta. Sklonite sa vatre. Ako je ostala tečnost, dobro je ocedite i ostavite da se potpuno ohladi.
Otopite kremasti kokos i čokoladu na laganoj vatri u srednjem loncu. Ostavite na stranu.
Ocedite urme i stavite ih u blender. Dodajte kuvano proso i mešajte dok ne dobijete gustu pastu. Dodajte otopljenu čokoladu, mlevene lešnike i ponovo obradite dok ne dobijete glatku, gustu čokoladnu kremu. Podesite slatkoću ako je potrebno dodavanjem agava sirupa. Dodajte 1-2 kašike bademovog mleka ako je čokoladni krem pregust. Podelite na pola i sipajte preko dve pripremljene kore.
Čokoladni preliv:
Otopite čokoladu na laganoj vatri u srednjem loncu. Mešajte dok ne postane glatko. Pustite da se malo ohladi.
Dodajte kokosovu kremu, otopljenu čokoladu i agavu u blender i kratko izmiksajte dok ne postane glatka.
Premažite svaku tortu polovinom čokoladnog preliva. Stavite torte u frižider na pola sata da se preliv stegne, a najbolje preko noći. Prijatno!
Napomena: Uvek ohladite kokosovo mleko u frižideru preko noći, pazeći da ne protresete ili prevrnete konzervu kako biste podstakli odvajanje kreme i tečnosti.