Voćne mrvice, popularni engleski kolač ,crumble', lako se pravi a veoma je ukusno jelo koje možete praviti od raznog voća, u različita doba godine.
Sastojci:
220 gr brašna (pšeničnog, ili mešano deo prosenog, deo ovsenog... brašna), 110 grama putera, 90 grama smeđeg šećera ili malteksa, 1 vanilin šećer, prstohvat soli i 450 gr voća (jabuke ili kruške ili bobičastvo voće). Ovoj smesi možete dodati i mlevenog badema (koji vam je preostao od pravljenja bademovog mleka na primer) i kao posip neko orašasto voće (pistaće, bademe, lešnike).
Način pripreme:
Mikserom izmiksati ili rukama sjediniti sve sastojke (osim voća) dok smesa ne počne da podseća na sitne mrvice hleba. Voće i 3 kašike šećera staviti u plitku vatrostalnu posudu a zatim pripremljenu smesu posuti po voću. Prodrmati malo posudu. Peću u rerni na oko 200 stepeni Celzijusa dok mrvice ne postaju zlatnožute.
Poslužiti uz jogurt ili slatku pavlaku.