Sastojci:
2 kašike ulje od repice
200 g integralnog pirinča dugog zrna
20-30 g sitno seckanog luka
¼ kašičice soli
1 kašika mlevenog belog luka
220 g/1 konzerva paradajz sosa
420 ml bujona od povrća (ili vode sa suvim začinima)
60 g mešanog povrća (kukuruz, grašak i šargarepa)
Način pripreme:
Zagrejte veliki teški lonac sa čvrstim dnom na srednjoj vatri. Dodajte ulje i pirinač i pržite, mešajući, dok pirinač ne počne da rumeni, 4-5 minuta. Dodajte luk, so i dinstajte, mešajući, dok luk ne počne da omekšava, oko 2 minuta. Dodajte beli luk i mešajte još 1 minut. Prelijte pirinač sosom od paradajza i kuvajte, mešajući, 1 minut.
Umešajte bujon i dovedite do ključanja. Dodajte mešano povrće, smanjite na laganu vatru, poklopite i kuvajte dok se pirinač ne skuva, oko 45 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno još 15 minuta. Prijatno!