Sastojci:
350 ml biljnog mleka
2 kašičice jabukovog sirćeta
150 ml jabukovog soka
80 ml jače kafe
80 g topljenog kokosovog ulja
2 kašičice vanila ekstrakta
250 g pšeničnog brašna
250 g šećer od trske
125 g kakao praha
2 kašičice sode bikarbone
kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
Za fil:
200 g veganskog putera
2 šolje šećera u prahu
80 g kakao praha
50 g čokolade bez mleka
2 kašičice vanila ekstrakta
50 ml biljnog mleka
seckani lešnici ili bademi za dekoraciju
Način pripreme:
Zagrejte rernu na 170 stepeni. Pleh premažite uljem, pa pospite kakao prahom. U posudu za mešanje sipajte biljno mleko i sirće, i ostavite smesu da se aktivira par minuta. Zatim, dodajte ulje, kafu, vanilin ekstrakt, i sok od jabuke i mešajte dok se ne zapeni.
Dodajte brašno, šećer od trske, kakao prah, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so u sito i posipajte preko vlažnih sastojaka mešajući mikserom. Podelite smesu na dva dela, pa pecite dve kore oko 25-30 minuta.
Dok se kore hlade, umutite fil od spremljenih sastojaka, pa pola premažite preko jedne kore, a pola preko same torte. Odozgo pospite kakao prahom, a ivice ukrasite seckanim lešnicima ili bademima. Prijatno!