Sastojci:
1 komad vakame algi, 15 cm
2 l vode sa suvim začinima
1-2 kašike maslinovog ulja
3 seckane glavice crnog luka
3 seckana čena belog luka
1 velika tikva težine 1.5 kg, očišćena i iseckana
1 srednja glava celera
ljuspice čilija po želji
1 kašika suvog začina
Za ukrašavanje:
1 kašika iseckanog peršuna
25 g iseckane golice
Način pripreme:
Isperite vakame kratko pod hladnom vodom i stavite u lonac srednje veličine sa vodom. Pokrijte, dovedite do ključanja i dinstajte 35 do 45 minuta dok sredina vakame algi ne počne da omekšava. Sipajte maslinovo ulje u veliku šerpu i dodajte luk, beli luk i bundevu (tikvu). Dodajte sušeni čili, poklopite i ostavite da se lagano dinsta na slaboj temperaturi 30 minuta. Povremeno promešajte drvenom varjačom.
Dodajte vakame sa vodom od kuvanja i suvim začinom u prahu u šerpu sa povrćem, poklopite i prokuvajte. Krčkajte oko 10 minuta dok povrće ne omekša, a sredina vakame algi ne bude veoma mekana. Izvadite vakame na dasku za sečenje i isecite na komade veličine zalogaja. Blendajte supu dok ne postane glatka, dodajte seckani vakame i promešajte. Sipajte u činije, pospite peršunom i ukrasite sa iseckanom golicom. Poslužite i uživajte!