Pirinač:
200 g integralnog basmati pirinča
310 ml hladne vode
Preliv:
5 kašika maslinovog ulja
Sok od pola limuna
1 kašika mešavine italijanskih začina/ sušenog bilja origana, timijana, bosiljka, peršuna, žalfije, ljuspice ljute papričice
4 čena mlevenog belog luka
Salata:
8 sušenih paradajza seckanih
1 paprika iseckana na kockice
½ krastavca isečenog na kockice
1 crveni luk isečen na kockice
100 g čeri paradajza narezanih na četvrtine
100 g kukuruza šećerca iz konzerve
60 g maslina
4 kašike pinjola
3 kašike svežeg bosiljka seckanog
2 kašike svežeg peršuna seckanog
Način pripreme:
Prvo isperite pirinač dok voda ne postane bistra da biste uklonili skrob. Stavite u šerpu sa hladnom vodom i kada proključa, poklopite i ostavite 8 minuta. Pirinač će se savršeno kuvati za to vreme, nije potrebno da ga mešate.
Nakon 8 minuta isključite ringlu i ostavite poklopljeno još 2 minuta. Promešajte viljuškom. Prebacite u činiju i stavite u frižider da se brže ohladi dok pripremate ostatak salate.
Napravite preliv tako što ćete jednostavno pomešati maslinovo ulje, limun, mešavinu začina i beli luk.
Na kraju pomešajte sveže povrće sa pirinčem i prelivom, pa ukrasite svežim bosiljkom i peršunom. Prijatno!