Sastojci:
Pirinač ili proso ili kinoa, sočivo, leblebije i/ili pasulj, maslinovo ulje, crni luk, beli luk, šargarepa, morska nerafinisana so, peršun ili sveža majčina dušica, ovsene pahuljice, prodinstano povrće, malo integralnog brašna, susamovo ulje.
Način pripreme:
Ove pljeskavice možete da pravite i od pirinča ili prosa, umesto kinoe, kao i sa sočivom ili leblebijama, umesto pasulja.
Zagrejte kašičicu maslinovog ulja i propržite sitno seckanu glavicu luka, čen belog luka i jednu sitno rendanu šargarepu. Dodajte malo morske nerafinisane soli. Dodajte malo peršuna ili sveže majčine dušice.
Sameljite ½ šolje ovsenih pahuljica u blenderu. Dodajte tome prodinstano povrće, 2 šolje skuvanog i oceđenog pasulja po izboru (ili sočiva, leblebija) i 1 šolju skuvane i oceđene kinoe (ili integralnog pirinča, prosa).
Uključite blender i meljite masu za pljeskavice veoma kratko, tek da se sjedini. Važno je da se ne pretvori sve u pire, već da ima krupniju strukturu. Ako vam mešavina izgleda suviše vlažna, dodajte još malo ovsenih pahuljica.
Oblikujte oko 6 pljeskavica, uvaljajte ih u malo bilo kakvog integralnog brašna (pšenično, kukuruzno, heljdino), pa ih pržite na susamovom ulju na umerenom plamenu, oko 4 minuta sa svake strane.