Sastojci:
5 komada kombu algi
2 kašike šoju soja sosa
1 kašičica slatkog soja sosa
2 kašike pirinčanog sirćeta
2 kašike mirina (pirinčano vino za kuvanje) ili zamenite sa pirinčanim sirćetom uz dodatak 1 kašičice šećera
1 kašika Dashi začina (opciono)
1 kašika šećera
voda
230 g gi putera
prstohvat soli
Način pripreme:
Isperite kombu hladnom vodom. Stavite u šerpu sa ostalim sastojcima, dobro promešajte, dolijte vodom dok ne pokrije sav kombu. Stavite vodu da provri i ostavite da se krčka na niskoj temperaturi dok kombu ne omekša. Ako je potrebno, dodajte vodu toliko da prekrije kombu. Pustite da se kuvana kombu mešavina ohladi.
Smesu procediti kroz sito i sačuvati tečnost. Prebacite kombu u blender, dodajte četvrtinu šolje tečnosti. Blendajte dok ne postane pasta - ova pasta se zove "Momoia". Čuvajte je u frižideru.
Uzmite 230 g gi putera i 2 supene kašike momoje, dodajte prstohvat soli. Blendajte dok se dobro ne izmeša. Možete da uživate u kombu puteru odmah ili da ga zamrznete da bi se učvrstio. Ovaj pikantni slatko-slani puter je savršen za premazivanje grilovanog povrća ili kao namaz. Prijatno!