Napitak od kuzua je jedan od najčeše korišćenih makrobiotskih napitaka.
Varijanta 1
Sastojici:
Kašičica kuzu praha, 1 umeboši šljiva ili 1 supena kašika umeboši paste, nekoliko kapi svežeg đumbira (može a ne mora), nekoliko kapi šoju sosa (prirodni soja sos)
Priprema:
Poprskati umeboši šljivu sa nekoliko kapi šoju sosa. Nešto manje od 2 dl vode zagrejati polako do ključanja. Najbolje je koristiti keramičku, staklenu ili emajliranu posudu. U malo hladne vode razmutiti kuzu prah, a zatim to usuti u provrelu vodu. Stalno mešajući, da se ne bi napravile grudvice, kuvati na vatri oko pola minuta do minut sve dok smesa ne promeni boju od bele, kao kreda, u prozirnu - sklonite sa vatre. Narendajte malo đumbira, i iscedite par svežih kapi u napitak. Skuvanim kuzu napitkom prelijte umeboši šljivu.
Možete napraviti i gušći napitak, ukoliko koristite jednu supenu kašiku kuzu praha.
Varijanta 2
Sastojci: Kuzu prah 1 kašičica, sok od jabuke.
Priprema:
Napitak od kuzu praha ima pregršt lekovitih svojstava napitak od kuzua koji se posebno preporučuje tokom zimskih meseci priprema se tako što se kuzu prah ukuva u soku od jabuke koji je razređen sa malo vode. Ovaj napitak dubinski zagreva i opušta telo. Preporučuje se i u slučaju opstipacije.