Sastojci:
1 šolja tanko iseckanog crnog luka, 4 šolje vode, 1-1.5 supena kašika miso paste, vakame alga (7.5 cm), naseckani peršun, đumbir, potočarka (za ukras).
Način pripreme:
Natopite vakame algu u hladnu vodu, 3-5 minuta, a zatim je iseckajte na komadiće od 1.5 cm. Stavite vakame algu i luk u lonac i sipajte vodu. Zagrejte dok ne provri, smanjite vatru i kuvajte 10-20 minuta, ili dok sastojci ne omekšaju. Smanjite potpuno vatru, tako da ne vri.
Stavite miso pastu u činiju ili suribači (japanska keramička posuda za mlevenje i mešanje), sipajte četvrtinu šolje supe i mešajte dok se miso kompletno ne razmuti u tečnosti. Dodajte razmućeni miso u supu i kuvajte 3-5 minuta. Ukrasite mladim lukom, peršunom, đumbirom ili potočarkom i poslužite.
U miso supu možete dodati i dajkon (japansku repu), tofu sir, skuvan integralni pirinač, mladi luk, proso, celer, susam, brokoli... U bilo koju supu, koju niste prethodno solili, možete dodati malo misoa.