Spanać je vrlo hranljiva namirnica, puna minerala i vitamina, i toplo se preporučuje za jesenje mesece kada nam je naročito potreban dobar imunitet. U ovom receptu spanać je priprema sa medom, što je kombinacija koja jača pluća i stomak.
Sastojci:
350 g spanaća, 4 čena belog luka, 2 kašičice šoju soja sosa, 4 kašičice meda, 55 g pinjola, 2 kašike susama, 115 g suvog grožđa, so i sveže mleveni crni biber.
Način pripreme:
Operite spanać, uklonite deblji deo stabljika i isecite na široke trake. Umešavši seckani beli luk, šoju soja sos i med napravite sos. Zagrejte vok tiganj (ili običan tiganj) i bez ulja pažljivo propržite pinjole i semenke susama (oko 2 minuta). Prespite zatim pinjole i susam iz tiganju u neku zdelu ili tanjir. U vok tiganju zagrejte ulje i u njega ubacite spanać, oko 2 minuta, dok ne omekša. Zatim dodajte sos i suvo grožđe i dopro promešajte. Posolite i zabiberite po želji. Pre služenja pospite pinjolima i susamom. Prijatno!