Sastojci:
1/2 crnog luka iseckanog
4 čena belog luka iseckana
150 g sirovih indijskih oraha
440 g kuvanog pasulja (crveni, beli, azuki, mungo...)
160-170 g karfiola
180 ml Tabasco sosa
1 kašika kokosovog šećera
1 kašičica dimljene paprike
180 ml nezaslađenog bademovog mleka
30-45g nutritivnog kvasca
opciono: seckani peršun, mladi luk
Način pripreme:
Potopite indijske orahe u kipućoj vodi na 1 sat, ili preko noći u hladnoj vodi. Nakon toga ih ocedite i osušite.
U tiganju na 2-3 kašičice maslinovog ulja propržite crni luk, dodajte prstohvat soli i mešajte 1 minut. Dinstajte 5 minuta, ili dok luk ne omekša. Dodajte beli luk i često mešajte 2-3 minuta da beli luk ne zagori.
Karfiol kuvajte na pari. Dovedite oko 5-10 mm vode do ključanja u velikom tiganju. Zatim dodajte cvetove karfiola. Pokrijte tiganj i kuvajte na pari dok ne omekša oko 7-9 minuta. Ocedite preostalu vodu kako biste sprečili da umak postane voden.
U blender sipajte proprženi luk, oceđene indijske orahe i kuvani karfiol. Dodajte preostale sastojke - oceđeni pasulj, ljuti sos, šećer, papriku, biljno mleko i nutritivni kvasac. Obavezno otvorite srednji otvor sa poklopca blendera da biste ispustili paru, ali ga pokrijte kuhinjskom krpom. Mešajte dok umak ne postane gladak, gust i kremast.
Ostavite da se ohladi najmanje 15-20 minuta pre serviranja uz tortilja čips ili krekere. Opciono dodajte seckani peršun i mladi luk. Prijatno!