Sastojci:
10 manjih očišćenih cvekli
60 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja za preliv, plus dodatno za premazivanje cvekle
250 g kuskusa, bulgura ili prosa ispranog, oceđenog
1 češanj usitnjenog belog luka
1 kašičica meda
2 kašičice mlevenog kima
1 crveni luk, narezan na kolutove
2 kašike sitno seckane ljute papričice
80 g seckanih badema
1 veza korijandera
Način pripreme:
Zagrejte rernu na 180°C. Svaku cveklu stavite u sredinu folije, pokapajte uljem, pa zamotajte u foliju i stavite na pleh. Pecite 25 minuta ili dok ne omekša. Izvadite iz rerne i stavite na stranu da se potpuno ohladi.
U međuvremenu, stavite lonac vode da proključa na srednje jakoj vatri. Dodajte kuskus u ključalu vodu i kuvajte 20 minuta ili dok ne omekša. Ocedite i ostavite da se ohladi. Da biste napravili preliv, pomešajte beli luk, med, kim i 60 ml ulja. Izmešajte kuskus, cveklu, luk, ljute papričice, bademe i korijander u velikoj posudi. Dodajte preliv za serviranje.