Evo jedne namirnice koja je zdrava i ukusna, sprema se u tren oka, na hiljadu načina – ali se kod nas malo koristi. U pitanju je kuskus, sitna testenina, tipična u severnoafričkoji i sicilijanskoj kuhinji.
Sastojci:
kus kus, voda ili supa, glavica crnog luka, 2 sušena paradajza, morska so, 200 g tofu sira, 2 kašike šoju sosa, 2 kašičice arapskog začina "ras el hanout" (ili mlevenog kumina)
Način pripreme:
Osnovni princip pripremanja je sledeći: 1 deo kuskusa prelijete sa 1,5 delom prokuvane vode ili supe. Odmah poklopite i ne otvarate sledećih 15 minuta (kuskus se ne kuva, već samo ovako popari). Onda otklopite, rastresete kuskus štapićem i to je to! Super prilog uz svako jelo je već gotov! Recept koji sledi je neka vrsta fuzije arapske i azijske kuhinje…
Na kašiki susamovog ulja prodinstajte veliku glavicu luka. Operite od ulja i iseckajte na trake 2 sušena paradajza, pa dodajte luku (možete ovaj sastojak i da izostavite ako ne pronađete ovaj proizvod ili ne jedete paradajz).
Dodajte prstohvat morske nerafinisane soli. Isecite 200 g tofu sira na kocke veličine oko 1 cm, pa ih prelijte sa 2 kašičice šoju sosa i pospite sa 2 kašičice arapskog začina ,,ras el hanout” (ili mlevenog kumina, ili običnog karija u prahu, šta već imate).
Izmešajte tofu, da se obloži sa svih strana začinima, pa ga ubacite u šerpu sa lukom i sušenim paradajzom. Pržite par minuta na jačoj vatri i nalijte sa 1,5 šoljom vode (ili bujona od povrća).
Kada provri, isecite 4 lista blitve na trake, pa ubacite. Kuvajte 30 sekundi, naspite šolju kuskusa, izmešajte, isključite ringlu, poklopite i ne otvarajte daljih 15 minuta. Otklopite, rastresite kuskus štapićem ili viljuškom i servirajte posuto blago proprženim susamom.