Sastojci:
2 velika paradajza
60 ml suncokretovog ulja (testo za pogaču) + još za paradajz
1/2 kašičice soli (testo za pogaču) + još po ukusu za paradajz
30 g suncokretovih semenki, sirovih oljuštenih
150 g kukuruznog brašna
120 g kinoa brašna
1 kašika praška za pecivo
120 g nektara agave
240 ml mleka od indijskog oraha
Način pripreme:
Zagrejte rernu na 200°C. Na pleh stavite papir za pečenje i podmažite uljem. Narežite paradajz na komade i poređajte na pleh. Pospite obilno solju i stavite u rernu na 1 sat, izvadite jednom na pola i prevrnite.
U tiganju tostirajte semenke suncokreta i mešajte kako ne bi zagorele. Sklonite sa vatre nakon nekoliko minuta, kada dobiju blago braon boju i zamirišu.
U velikoj posudi pomešajte kukuruzno brašno, brašno od kinoe, prašak za pecivo i so. Zatim dodajte mokre sastojke (agavu, mleko od indijskog oraha i ulje) i mešajte dok se ne sjedine. Na kraju dodajte semenke suncokreta i promešajte da se sjedini.
Nakon što je paradajz ispečen, podmažite okrugli pleh od 22 cm i sipajte testo. Stavite pečeni paradajz na testo i vratite tepsiju u rernu (na 200°C). Pecite oko 25 minuta, i kada je pogača ispečena, ostavite je da se malo ohladi. Prijatno!