Sastojci:
Paškanat, beli pasulj, cimet, đumbir, svetlo susamovo ulje, beli luk.
Način pripreme:
Ovo je veoma jednostavno, a istovremeno i veoma neobično jelo. Prirodna slatkoća paškanata i belog pasulja se odlično slaže sa aromom cimeta, đumbira i limuna.
Potopite beli pasulj u vodu da odstoji preko noći i nabubri. Prospite vodu od natapanja i dolijte svežu vodu – da je bude oko 2 puta više nego što ima pasulja. Isecite na krupne komade paškanat, da ga ima u istoj zapremini kao i pasulja. Dodajte paškanat pasulju, zatvorite sve u ekspres lonac i kuvajte 40 minuta. Otvorite lonac, posolite i kuvajte još 15 minuta, bez obzira da li je pasulj mekan ili nije – kuva se zbog soli, koja ne valja da se jede „živa“.
Dodajte prstohvat cimeta i malo soka isceđenog iz sveže narendanog đumbira. Dodajte zatim malo svetlog susamovog ulja, kao i seckani čen belog luka. Kada se jelo prohladi, ispasirajte sve štap mikserom ili u blenderu, pa servirajte sa par kapi limuna, posuto peršunom ili vlašcem, uz hrskavu tanku proju ili crni hleb.