Način pripreme:
U velikoj posudi mikserom ulupajte dok ne postane sasvim vazdušasto: puter, šećer, vanilin šećer, cimet, sodu bikarbonu, so, jaja i dodajte vodu lagano. U smesu dodajte i brašno, pahuljice, laneno seme i mleveni lan, sušeno voće i orahe. Smesu stavite u frižider, na oko sat vremena, jer lan i pahuljice treba da smekšaju. Uključite rernu da se zgreje na 180 stepeni. Kašikom za sladoled ili običnom kašikom zahvatajte testo i ređajte na pleh prekriven papirom za pečenje. Blago pritisnite svaki keksi, da se poravna do debljine od oko 1.5 centimetara, a širine oko 5 cm. Pecite kekse oko 10 do 12 minuta, dok ne postanu zlatno žuti. Izvadite iz rerne, ostavite petnaestak minuta da odstoje: da se dopeku i stvrdnu.
Od ove količine sastojaka trebalo bi da dobijete oko 24 keksa.