Indijci čaj najčešće piju začinjen mešavinom aromatičnih začina i kuvan u mleku. Reč masala u Indiji upućuje na bilo koju mešavinu začina. Mešavina začina koji se koriste u pripremi čaja varira od regiona do regiona, pa čak i od porodice do porodice. Indijske majke uvek imaju u kući mešavinu začina koju koriste za priremu čaja i drugih jela, a koju su same pripremile.
Recept koji vam ovde predstavljamo samo je jedna od zilion mogućih varijanti.
Sastojci:
400 ml mleka
prstohvat crnog čaja
zasladiti po želji
dodati začine
Način pripreme:
Staviti oko 400 ml mleka da vri i dodati prstohvat crnog čaja, zasladiti po želji i dodati začine.
Obično se koristi punomasno kravlje mleko. Čaj treba da bude jak, crni čaj. Zaslađivač je po vašem izboru: neki smeđi šećer, med, pirinčani ili ječmeni slad... Što se mešavine začina tiče mi vam predlažemo da smrvite zajedno: kardamom, cimet, sušeni đumbir, karanfilić, anis, crni biber. Kardamom bi trebalo da dominira ovo kombinacijom. Takođe, često se koristi i sveži đumbir.
Od začina, moguće je dodati još i muskatni oraščić, ružine latice, koru pomorandže, vanilu... Takođe, možete prvo u vodi skuvati začine, pa im dodati čaj, kuvati još 3 do 10 minuta, pa na kraju dodati mleko i zasladiti.