Sastojci:
330 g heljde
2 kašike ovsenih pahuljica
2 kašike lanenog semena
1 kašika gi putera
2 kašike tahinija
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
za posipanje semenke susama, suncokreta i lana
Način pripreme:
U posudu sipajte heljdu i laneno seme, prelijte sa 320 ml vode. Ostavite da stoji najmanje 2h ili preko noći.
Zagrejte rernu na 160°C.
U blender prespite heljdu, laneno seme i vodu, dodajte ostale sastojke i mešajte dok ne dobijete homogeno testo. Pleh obložite papirom za pečenje, sipajte testo, premažite tanko gi puterom i pospite sa semenkama.
Pecite hleb 90 minuta, a zatim izvadite pleh iz rerne i ostavite najmanje 10 minuta pre nego što ga izvadite iz tepsije. Ostavite da se ohladi pre sečenja. Prijatno!
Hleb može da stoji nedelju dana u frižideru ili u zamrzivaču isečen na kriške.