Sastojci:
1 šolja heljde
2 cela praziluka
50 grama celih oraha
karanfilić
žalfija, so, biber
1 kašika ulja
Način pripreme:
Prethodno namočenu heljdu sipajte u kipuću vodu, koju ste prethodno posolili i dodali par karanfilića. Oni će heljdi dati posebnu aromu, a biće lakše probavljiva. Heljdu kuvajte dvadesetak minuta, dok ne omekša. U drugoj posudi zagrejte vodu, a kada proključa dodajte praziluk izrezan na kolutiće. Kuvajte ga kratko, tako da ostane hrskav.
Na suvom tiganju propržite cele orahe. Važno je svo vreme ih mešati jer lako zagore. U proceđenu i dobro ohlađenu heljdu dodajte takođe ohlađeni praziluk i ulje. Na kraju jelo začinite solju i biberom te preprženim orasima. Dodajte i malo sasušene žalfije, koja je cenjeni antiseptik. Ovo jelo se može služiti kao glavno u vreme posnih dana ili kao prilog uz neka laganija jela.