Sastojci:
400 g čvrstog organskog tofua
1/2 svežeg ananasa
1 crvena paprika
1 velika tikvica
1 veliki crveni luk
Ananas-terijaki sos:
120 ml tamari soja sosa
120 ml soka od ananasa (ili možete izblendati sveži ananas sa vodom u razmeri 1:1)
2 čena belog luka, mlevena
1/2 kašičice đumbira u prahu ili 1 kašičica sveže narendanog
2 kašike javorovog sirupa, kokosovog šećera ili čistog šećera od trske (opciono)
2 kašike praha tapioke sa 2 kašike vode (ili 1 kašika kukuruznog skroba sa 1 kašikom vode)
Način pripreme:
Ocedite tofu i stavite između čistog duplo presavijene kuhinjske krpe ili papirnih salveta, pa stavite na vrh nešto teško, da se ocedi lakše. Ako koristite super-čvrsti tofu, preskočite ovaj korak.
Za pripremu sosa u manju šerpu sipajte tamari, sok od ananasa, beli luk, đumbir i zaslađivač (opciono), dovedite do ključanja, smanjite toplotu i kuvajte na laganoj vatri 1 minut. U činijici pomešajte tapioku u prahu sa vodom, pa pomešajte sa terijaki sosom i kuvajte još minut, dok se sos ne zgusne.
Narežite tofu na kockice od 2 cm, stavite u plitku posudu za pečenje i dodajte pola sosa da prekrije tofu, pokrijte i ostavite da se marinira 30 minuta. Iseckajte i pripremite povrće. Poređajte tofu i povrće na ražnjiće.
Uključite roštilj na srednje visok i premažite uljem, pa pecite ražnjiće, povremeno okrećući, dok tofu ne bude malo ugljenisan i povrće ne omekša, oko 8 minuta. Premažite ražnjiće sa malo sosa dok kuvate ako želite. Samo budite sigurni da ste nešto sačuvali za kasnije. Poslužite toplo sa žitaricom po izboru i prelijte sa malo terijaki sosa. Prijatno!