Sastojci:
Za tortu:
200 g šećera
120 ml šolje otopljenog kokosovog ulja
120 ml hladne vode
1/2 kašičice ekstrakta vanile
210 g brašna
35 g kakao praha
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice soli
1 kašičica belog sirćeta
Za glazuru:
60 g čokoladnih komadića
1 1/2 kašike kokosovog ulja
60 ml biljnog mleka
4 kašike kakao praha
1 kašičica ekstrakta vanile
1/4 kašičice ekstrakta badema
prstohvat soli
300 g šećera u prahu
Način pripreme:
Za tortu:
Zagrejte rernu na 175°C.
Lagano podmažite i pobrašnite kvadratni pleh za pečenje od 20 cm. Sipajte u posudu šećer, kokosovo ulje, vodu, vanilu i pomešajte. Dodajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i so u prvu mešavinu i umutite mikserom. Dodajte sirće i sipajte testo u pripremljen pleh.
Pecite tortu oko 30 minuta, ili dok čačkalica ubačena u centar ne izađe čista. Prebacite tortu na rešetku da se ohladi.
Za glazuru:
U šerpicu otopite komadiće čokolade i kokosovo ulje, tako što ćete je staviti u drugu šerpu sa ključalom vodom.
Mikserom umutite biljno mleko, kakao, ekstrakt vanile, ekstrakt badema i malo soli. Dodajte šećer, pomešajte sve zajedno i napravite glazuru za premazivanje.
Ohladite tortu, pa premažite glazurom. Prijatno!