Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 crni luk krupno iseckan
3 čena iseckanog belog luka
1 stabljika celera iseckana
1 šargarepa iseckana
3 grančice timijana
105 g bisernog ječma
500 ml povrtnog temeljca ili vode sa suvim začinima i solju
2 x 400 g konzerve mešavine od četiri zrna pasulja, proceđene
400 g seckanog paradajza, svežeg ili iz konzerve
1/2 šolje sitno isečenog lišća peršuna sa ravnim listovima
Način pripreme:
U dubokoj šerpi zagrejte ulje na laganoj vatri. Dodajte luk, beli luk, celer, šargarepu i timijan i kuvajte, mešajući, 8-10 minuta dok luk ne omekša. Dodajte ječam i promešajte. Zatim dodajte temeljac od povrća i 1 litar vode, pa prokuvajte. Smanjite toplotu na srednje nisku i kuvajte 20 minuta ili dok ječam malo omekša. Dodajte pasulj i paradajz, pa promešajte da se sjedini. Vratite da proključa i kuvajte još 15 minuta ili dok ječam dovoljno ne omekša. Poslužite u činijama posutim peršunom.