- 150 gr tef brašna
- 130 gr integralnog pšeničnog brašna
- 3/4 kašičice praška za pecivo
- 3/4 kašičice soli
- 120 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 120 ml hladnog mleka
- dva veća slatka krompira - batata (umesto batata možete koristiti mešavinu krompira i šargarepe)
- iseckana na kockice
- ekstra devičansko maslinovo ulje
- 2 velika crvena luka naseckana na tanke režnjeve
- morska so
- 1 kašika balzamskog sirćeta
- 5 čenjeva belog luka sitno naseckanog
- 1 veza blitve ili spanaća krupno naseckanih
- 150 gr feta sira
- aleva paprika
- 3 jaja
Korica za tart
Za ovaj recept će vam biti potreban okrugao pleh, prečnika oko 25 cm.
Pomešajte obe vrste brašna, prašak za pecivo i so i potom u centru napravite malo udubljenje. U manju posudu sipajte maslinovo ulje i mleko i pomešajte dobro. Ovu tečnu mešavinu sipajte u udubljenje u brašnu. Mešajte viljuškom, postepeno, iz centra, dodajući suvi deo u tečni, sve dok ne dobijete meku, homogenu masu. Testo treba da je vlažno, ali ne treba da se lepi za prste. Dodajte još malo brašna ako se testo lepi za prste.
Podmažite okrugli pleh pa u njega uspite testo i nežno ga utapkajte, prekrivajući ravnomerno dno i ivice. Testo će a ivicama biti iskrzano, to je normalno. Viljuškom lagano izbušite celu površinu pod testom. Prekrijte tankom plastičnom folijom i stavite da odstoji u frižideru 1 sat ili celu noć. Ako se na testu nakon što ga izvadite iz frižidera pojave male bele tačke, ne brinite, to su samo kristali soli, i ova pojava neće uticati na dobar ukus tarta.
Zagrejte rernu na 190 C. Stavite komad papira za pečenje na test za tart i prekrijte ga tegom za tartove (keramičke kuglice ili pasulj koji ćete koristiti samou ovu svrhu). Pecite sve dok korica za tart ne počne da se odvaja od ivice pleha, tj. 10 do 12 minuta. Izvadite iz rerne i pažljivo uklonite papir za pečenje sa tegićima. Vratite koru za tart i pecite još 3 do 4 minuta. Izvadite iz rerne, a potom koricu izvadite iz pleha i stavite na žicu da se ohladi i prosuši.
Nemojte gasiti rernu.
Punjenje
Krompir naseckan za kockice staviti u zdelu i preliti maslinovim uljem. Posoliti. Izmešati. Staviti u pleh, na papir za pečenje i peći u rerni oko 15-20 minuta, dok nije mekano. Na srednjoj vatri zagrejati 2 kašike maslinovog ulja. Dodati luk i so. Pržiti, redovno mešajući, dok luk ne postane zlatast i karamelizovan (oko 35 minuta). Dodati balzamsko sirće i mešati dok ne ispari. Staviti u posudu.
U istom tiganju u kojem je karamelizovan luk, dodati još jednu kašiku maslinovog ulja i naseckan beli luk. Na srednjom vatri pržiti dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Pojačati vatru i dodati blitvu i malo soli. Mešajte, tako da se blitva ravnomerno pripremi. Oko 4 minuta.Dodajte poparenu blitvu u karamelizovan luk. Lagano promešajte. Dodajte i krompir i oko 3/4 feta sira, malo aleve paprike.
U manjoj zdeli ulupajte jaja i potom ih dodajte u smesu povrća. Blago promešajteRavnomerno rasporedite smesu povrća u koricu za tart. Po vrhu izmrvite preostali feta sir. Pecite tart u rerni, sve dok feta sir ne dobije zlatnosmeđu boju, tj. oko 25 do 30 minuta. Ostavite potom da se tart malo ohladi, desetak minuta, izvadite ga iz pleha. Secite i služite na sobnoj temperaturi.