Zdravi mafini sa komadićima čokolade – zdrava poslastica za celu porodicu

Tražite recept za zdrave veganske mafine koji su mekani, mirisni i puni ukusa? Priprema je jednostavna, a ove sočne mafine obožavaju i deca i odrasli.

Zdravi mafini sa komadićima čokolade – zdrava poslastica za celu porodicu

Veganski mafini sa bananom i čokoladnim komadićima, bez jaja i mleka, idealni su za sve ljubitelje zdravih poslastica. Sastojci koje već imate kod kuće: zrele banane, biljno mleko i malo čokolade, pretvaraju se u savršenu užinu ili zdrav slatki zalogaj uz kafu. Jednostavni, sočni i slatki taman koliko treba, ovi mafini su omiljeni među mališanima, ali i odraslima.

 

Sastojci i priprema zdravih veganskih mafina

Sastojci za čoko-banana mafine:

  • 210 g speltinog brašna (ili drugog brašna po izboru)
  • 1 ½ kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • ¼ kašičice soli
  • 60 ml blagog maslinovog ulja ili rastopljenog kokosovog ulja
  • 60 ml biljnog mleka (bademovo, ovseno, sojino...)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 60 g kokosovog ili trščanog šećera
  • 350 g izgnječenih prezrelih banana (4 male ili 3 veće banane)
  • 50 g čokoladnih komadića (ili više po ukusu)


Priprema čokoladnih mafina:
1. Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite kalup za mafine – podmažite ga ili obložite papirnim korpicama.

2. Pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so u većoj činiji.

3. U drugoj činiji pomešajte mokre sastojke: maslinovo ulje, biljno mleko, kokosov šećer i vanilu.

4. Izgnječite banane viljuškom dok ne dobijete kremastu smesu.

5. Spojite sve zajedno – mokre sastojke i banane dodajte u činiju sa suvim sastojcima. Mešajte kratko, samo dok se sve poveže. Po potrebi dodajte još malo mleka.

6. Dodajte čokoladne komadiće i promešajte nežno.

7. Punite kalup: Rasporedite smesu u kalup za 12 mafina, puneći svaku modlu do otprilike ⅔ visine.

8. Pecite 20–25 minuta dok lepo ne porumene. Proverite čačkalicom – ako izađe suva, mafini su gotovi.

9. Ostavite da se prohlade 10 minuta pre vađenja iz kalupa. Prijatno!

 

Zašto volimo ovaj recept:

  • Zdraviji izbor – sadrže manje ulja i bez mlečnih proizvoda.
  • Brza priprema – sve što vam treba verovatno već imate kod kuće.
  • Višenamenski – odlični za doručak, užinu ili slatki zalogaj između obaveza.
  • Hranljivi sastojci – banane su bogate kalijumom i vlaknima i prirodno zaslađuju smesu. Speltino brašno sadrži više proteina i vlakana od belog brašna. Biljno mleko doprinosi mekoj teksturi i ne sadrži holesterol. Čokoladni komadići daju dozu slatkoće bez preterivanja.

 

Kako da mafini ostanu sveži

  • Na sobnoj temperaturi: u hermetički zatvorenoj kutiji sa papirnim ubrusom (da upije višak vlage), do 3–4 dana.
  • U frižideru: do 7 dana u zatvorenoj posudi.
  • U zamrzivaču: do 2 meseca u kutiji ili kesici koja je pogodna za zamrzavanje.

PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart