Verine posne sarme (bez glutena)

Verine posne sarme (bez glutena)

Oho-ho! Ala se ovde dobro jede, a uz to i zdravo! Nema ništa bolje od posne sarme, krčkane dugo, kako tradicija nalaže. Iskoristite kiseli kupus i pripremite ovo za porodični ručak, Badnji dan ili neku drugu svečanu priliku u toku zime.

 

Sastojci:
350 g integralnog pirinča
voda
2 kašike maslinovog ili hladno ceđenog suncokretovog ulja
sitno seckane 3 velike glavice luka ili 5 praziluka (po izboru)
tamari ili morska nerafinisana so
pola kašičice mlevenog lovora
kašičica aleve paprike i po želji malo čilija
100 g oraha
12-15 lepih listova kiselog kupusa,
voda sa 2 kašike maslinovog ili suncokretovog hladno ceđenog ulja

Način pripreme:
Potopite 350 g integralnog pirinča u vodu i ostavite ga da stoji oko 24 sata. Sutradan, na 2 kašike maslinovog ili hladno ceđenog suncokretovog ulja ispržite sitno seckane 3 velike glavice luka ili 5 praziluka (po izboru), tako da luk porumeni. Dodajte oceđeni pirinač, posolite tamarijem ili morskom nerafinisanom solju, pa dinstajte 2-3 minuta. Dodajte pola kašičice mlevenog lovora, kašičicu aleve paprike i po želji malo čilija. U blenderu sameljite 100 g oraha, ali ne previše sitno. Dodajte krupno mlevene orahe u pirinač i izmešajte.


Operite od soli 12-15 lepih listova kiselog kupusa, stavite na njih nadev i uvijte sarme. Poređajte sarme u šerpu, pa ih prelijte vodom razmućenom sa 2 kašike maslinovog ili suncokretovog hladno ceđenog ulja. Kada prokuvaju, sarme staviti da se krčkaju na tihoj vatri (postavite difuzor plamena, ako ga imate), oko 2.5 sata. Prijatno!


PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart