Spelta iz termosa (recept je primenjiv i na druge žitarice)

Spelta iz termosa (recept je primenjiv i na druge žitarice)

Primer za jednu šolju.
1. Očistiti speltu od mehaničkih nečistoća (kukolj, zelena zrnca itd.)
2. Dobro isprati u ,,nekoliko voda”. Na kraju je poželjno isprati sa filtriranom vodom.
3. Potopiti speltu 4-10 sati u šerpi. Razmera vode tri prema jedan, dakle tri šolje vode za jednu šolju spelte.
4. Uveče, pre spavanja, procediti speltu i još jednom je isprati filtriranom vodom.
5. Sipati speltu u termos od jednog litra (1 l).
6. Proključati 4 šolje vode i sipati proklučalu vodu u termos.
7. Čvrsto zatvoriti termos.

Tokom noći, topla voda će skuvati speltu. Žitarica će se izjutra popeti do vrha termosa. Biće topla i spremna za jelo. U vodi će se ,,samo od sebe” napraviti ,,speltino mleko”. Ono se servira zajedno sa žitaricom. Nikakvi začini nisu neophodni jer isti samo kvare izvrstan, prirodni, orašasti ukus spelte.

Pored ovoga, potrebno je imati izvor dobrih masti. U svaki tanjir spelte (preko same žitarice) poželjno je sipati jednu supenu kašiku GI putera ili devičanskog kokosovog ulja. Dobre masti su izvor energije čitavom telu, pre svega mozgu, a pored toga one dodatno olakšavaju varenje žitarica. One su naš najveći saveznik. Ne treba da ih se plašimo. Kombinacija žitarica+dobre masti (GI puter, kokosovo ulje, maslinovo ulje...) dovodi do gubitka kilograma, povećane energije, boljeg zdravlja...

Maslinovo ulje je poželjno koristiti samo za ručak (podne, 12 sati) pošto je žučna kesa u tom periodu najspremnija da ispusti svoju sadržinu, tj. žuč  (koja je neophodan za varenje masti). Za doručak i večeru su GI puter (ili običan kravlji puter) i kokosovo ulje bolja rešenja jer su lakše varljiva, ne opterećuju žuč i imaju niz drugih ,,boljih osobina”.

Na ovaj način možete pripremati i heljdu, integralni ovas...


PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart