Salata od heljde

Salata od heljde

Mada heljda ima grejuće dejstvo i naročito je pogodna za ishranu u zimskim mesecima, ova heljdina salata vrlo je osvežavajuća.

 

Sastojci za 4 do 5 porcija:
2 šolje heljde
4 šolje kipuće vode
malo morske soli
2- 3 stabljike celera
3-4 rotkvice, seckane na tanke listiće
1 šolja kiselog kupusa, dobro proceđenog
3 – 4 mlada luka, tanko sečena
malo peršuna

Način pripreme:
Heljdu 5 do 7 minuta blago pecite na suvom, srednje zagrejanom tiganju, dok ne zamiriše. Ovo će omogućiti da zrna heljda zadrže svoj oblik i da tako izgledaju primamljivije u salati.

Stavite vodu da zavri. Kada voda proključa dodajte morsku so i pripremljena zrna heljde. Poklopite, sasvim stišajte vatru i ostavite da se kuva 15 do 20 minuta, sve dok heljda ne upije svu vodu i postane meka. Sklonite sa vatre i preručite u veliku činiju. Blago izmešajte.

U manju šerpu stavite vodu da proključa i zatim kratko blanširajte celer i rotkvice, i to odvojeno. Dovoljno je da ovo povrće u ključaloj vodi prokuvate oko pola minuta. Izmešajte heljdu, sitno seckani kiseli kupus, celer, rotkvice i mladi luk. Na kraju ukrasite sa malo peršuna. Prijatno!


PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart