Okrepljujuća zimska miso supa

Okrepljujuća zimska miso supa

Sastojci:
5 kašika integralnog pirinča
5 cm vakame alge
4-5 listova blitve
1 šargarepa
1 koren peršuna i paškanata
susamovo ulje ili
gi prečišćeni puter


Način pripreme:
Kao “bujon” za ovu bogatu supu koristićemo unapred pripremljeni napitak od prženog pirinča, koji se pravi ovako: 5 kašika integralnog pirinča operete, ocedite, bacite na vreli tiganj ili u šerpu i pečete tako “na suvo” uz stalno mešanje, dok zrna ne porumene i počnu da pucketaju. Nalijete sa 1.5 l proključale vode i polako kuvate 20 minuta. Procedite i pijete kao čaj (izuzetno je prijatan!) ili za pripremanje jela, kao “bujon”, umesto vode.

Potopite 5 cm vakame alge u četvrtinu šolje pirinčanog napitka. Operite 4-5 listova blitve i isecite im žilu iz sredine. Isečene žile listova blitve isecite na komade duge 1 cm. Isecite zatim 1 šargarepu na komade duge 3 cm, pa onda svaki komad uzdužno na tanke pravougaone listiće. Isecite na polukrugove po 1 koren peršuna i paškanata.

Zagrejte kašičicu susamovog ulja i propržite šargarepu. Dodajte paškanat, koren peršuna, žilu lista blitve, prstohvat soli, natopljenu i iseckanu vakame algu, zajedno sa tečnošću u kojoj je stajala. Poklopite, smanjite plamen i krčkajte polako oko 15 minuta.

Nalijte zatim 2 šolje pirinčanog napitka, pa prokuvajte. Kada provri, ubacite listove blitve i kuvajte 30 sekundi. Razmutite 2 ravne kašičice miso paste sa kutlačom vrele supe, pa umešajte u supu. Iseckajte pola glavice crvenog ili crnog luka na tanke listiće i umešajte.
Smanjite plamen na najmanje, postavite difuzor plamena, ako ga imate, i ostavite supu da blago struji još 3 minuta (ne sme da ključa!), pa pospite peršunom. Prijatno!


PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart