Mešenje i ukrašavanje slavskog kolača

Mešenje i ukrašavanje slavskog kolača

Redosled poslova:
Prvo se zamesi testo za kolač i stavi u rernu da raste i da se peče potom se zamesi testo za ukrase i prave se ukrasi dok se kolač peče prohlađen kolač se ukrasi i dopeku se ukrasi na kraju se kolač ukrasi bosiljkom

 

Testo za kolač:
400 ml mlakog mleka
30 gr svežeg kvasca ili 10 gr suvog
2 kašike šećera

 

Način pripreme:
Ostaviti na toplom mestu da se kvasac rastopi i počne da peni. U ovo se doda: 2 kašike ulja, 1 jaje, 1 kašićica soli, 700 gr brašna (ako je brašno suvo, dugo stajalo, što je bolje, doda se još malo mlakog mleka da testo ne bude tvrdo). Umesiti testo i mešati ga da bude glatko, da se odvaja od ruke i zidova suda u kome se mesi.


Od testa napraviti 5 približno jednakih lopti i svaka se još promesi da bude okrugla i glatka. Četiri lopte se stave na dno šerpe prečnika oko 25 cm namazane uljem i malo potisnu od sredine ka zidu šerpe. Peta lopta se stavi odozgo, preko njih u sredinu. Sve se stavi u rernu zagrejanu na 50C i tu drži 45 minuta do 1 sat, tj. dok testo ne poraste skoro do vrha šerpe. Pri narastanju lopte se spoje. Potom se temperatura podigne na 200C i kolač se ispeče za oko 30 minuta. Pečen kolač se izvadi iz šerpe, stavi na pleh, prohladi i ukrašava.


PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart