Humus - namaz od leblebija

Humus - namaz od leblebija

Sastojci:
250 g nauta/leblebija
750 ml vode
1/2 šnite kombu algi
2 kašike soja sosa
4 kašike maslinovog ulja
3 kašike soka od limuna
4 kašike taana (susamovog putera)
3 čena belog luka
mleveni kim, čili, aleve paprike, karija po ukusu
još malo maslinovog ulja za aranžiranje

 

Način pripreme:
Potopite u 3 puta više vode 250 g nauta (sirovih sušenih leblebija), da odstoje preko noći i nabubre. Odlijte vodu od natapanja, nalijte ponovo vodu, tako da je ima 2 puta više od nabubrelih leblebija. Dodajte pola šnite kombu algi i kuvajte u ekspres loncu 45 minuta, ili u običnom loncu oko 1 i po sat. Dodajte 2 kašike soja sosa i kuvajte još 5 minuta. Procedite leblebije, ali sačuvajte vodu. Leblebije stavite u blender i sameljite ih sa malo vode od kuvanja, 4 kašike maslinovog ulja, 3 kašike soka od limuna, 4 kašike taana (susamovog putera) i 3 čena belog luka. Dodajte toliko vode od kuvanja, da se dobije fina, gusta masa, slična namazu od sira. Servirati humus posut prstohvatom mlevenog kima, čilija, aleve paprike ili karija, poprskan maslinovim uljem, uz čips od heljdinih kora, integralni hleb ili proju. Odlična ideja za zdravo posluženje na sedeljkama. Prijatno!


PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart