Domaći mediteranski hleb sa maslinama

Domaći mediteranski hleb sa maslinama

Sastojci:
340 g brašna
1 kašičica aktivnog suvog kvasca
1½ kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
180 ml mlake vode
130 g krupno iseckanih crnih maslina bez koštica


Način pripreme:
U mikser ili veliku posudu dodajte mlaku vodu i pospite kvasac, ostavite da odstoji 5-10 minuta, a zatim promešajte da se sjedini. Dodajte brašno, so i maslinovo ulje. Mesite na brzini #1 dok se samo ne sjedini, dodajte seckane masline i mesite na brzini #2 5-6 minuta, dok testo ne postane kompaktno i ne odvoji se od ivica posude. Testo treba da bude malo lepljivo, ali da se ne lepi za ruke, po potrebi dodajte još sasvim malo brašna.

Stavite testo na pobrašnjenu površinu i premesite nekoliko puta da dobijete kuglu, stavite u malo nauljenu činiju, okrenite testo da se prekrije uljem, pokrijte činiju i ostavite da se diže na toplom mestu bez promaje oko 2 sata ili dok se ne udvostruči. Stavite testo na lagano pobrašnjenu površinu i premesite nekoliko puta, napravite željeni oblik, pospite brašnom. Pokrijte testo i ostavite da se diže 30-60 minuta na toplom mestu bez promaje. Prethodno zagrejte rernu na 220°C. Ako koristite kamen za picu ili pleh okrenut nadole, stavite ih u hladnu rernu. Stavite praznu šerpicu na dno rerne. Zasecite testo po dužini, stavite na pleh ili kamen za picu, dodajte šolju ključale vode u praznu šerpicu na dnu rerne i pecite 30 minuta.


PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart