Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Šitake pečurke (Lentinula edodes) koriste se u lečenju : tumora, visokog nivoa holesterola, visokog krvnog pritiska, prehlada, gripa, pada imuniteta, reumatizma, artritisa.
Šitake u sebi sadrže velike količine aktivnih materija: lentinan: 1,3 glukan - značajan zbog antitumornog delovanja (1986.god. uveden u klinike kao antitumorno sredstvo), eritadenin: derivat butanske kiseline, antiholesterolemik (smanjuje količinu holesterola u krvi) i preventivno sprečava arteriosklerozu, infarkt i dr.
Šitake su kao veoma delotvorne medicinske gljive poznate u literaturi već vekovima. U Kini, u Japanu i u SAD šitake i njeni preparati se koriste veoma uspešno u tretmanima protiv raka. Ukoliko su gajene na tradicionalni način imaju izuzetnu nutricionističku vrednost i poželjno ih je jesti što češće, čak svakodnevno, i to pripremljene na razne načine. Mogu se koristiti sveže ili sušene a isto tako upotrebljavaju se kao visokokoncentrovani ekstrakt ili prah (npr. kao tablete).
U Srbiji se mogu naći i sveže šitake gljive ali su one obično pogrešno gajene, po podrumima, za razliku od Japana i Kine gde se gaje na otvorenom. Samo ime, Shii - hrast i Take - gljiva, asocira da je ovoj gljivi potrebno sunce i drvena podloga (najbolje hrasta a ne piljevine) da bi dala najbolje rezultate.
Pored lekovitog dejstva koje šitake gljiva ima na ljudski organizam, u istočnoj a sve višei zapadnoj medicini preporučuje se paralelna upotreba šitake i reiši gljiva, kao odlične kombinacije u borbi protiv tumora. Takođe, ove dve medicinske gljive utiču na izraziti porast imuniteta u tretmanima osoba obolelih od AIDS-a.
Tradicija gajenja Shiitake gljive (Lentinus Edodes ili Siand Gu) i njena upotreba u ishrani ljudi potiče iz Kine i duga je više od dve hiljade godina, koliko se koristi i u njenoj tradicionalnoj medicini.
U poslednje vreme u Evropi se poklanja velika pažnja ovoj fantastičnoj medicinskoj gljivi. Ukoliko su gajene prema dnevnoj tradiciji imaju izuzetnu nutricionističku vrednost i poželjno ih je jesti što češće, čak svakodnevno i to pripremljene na razne načine. Mogu se koristiti sveže ili sušene. Budući da su sveže relativno kratkotrajne (oko nedelju dana), lakše ih je sačuvati u sušenom obliku. Da bi šitake imale svoja svojstva zbog kojih se i koriste na dalekom istoku, moraju biti ispravno gajene, najbolje na otvorenom, godi im sunce i kiša, a korisne sastojke sadrže kada im je veličina klobuka između 3 i 5 cm i takve se koriste u tradicionalnoj medicini.
Šitake potiče iz Japana gde je zovu i carskom gljivom jer je sastavni deo imperatorske trpeze Kjotu milenijumima, a nekada su je mogli priuštiti, pored imperatora, samo imučniji samuraji. Najstariji zapis o lekovitim dejstvima Shiitake gljive potiče iz 199 godine n.e.
Šitake gljiva je najbolja kada se gaji na hrastu ili takva nađe u prirodi. I samo ime joj asocira na to budući da Shii znači hrast, a Take znači gljiva. Ukoliko je pravilno dehidrirana nije podložna kvarenju, osim u slučaju da dođe u dodir sa vodom ili insektima tj. larvama tako da se treba čuvati dobro zatvorena na suvom mestu.
Način primene
Prema japanskom makrobiotičaru Mičiju Kušiju, čaj se priprema na sledeći način: potopi se jedan šešir šitake gljive u dve šolje vode u trajanju od jednog časa. Zatim se pečurka iseče i malo posoli, pa se kuva 20 minuta. Čaj se procedi i pije po pola kafene šoljice odjednom. Dršku ne treba odbaciti - nasečena se može dodati u jelo kao začin.
Kao čaj. Kao čorba. Kao predjelo. Kao glavno jelo. Kao salata i dodatak jelima.
Pre pripremanja jela gljive potopiti pola sata u mlaku vodu da povrate volumen. Ispiranjem u nekoliko mlakih voda smanjićete im specifični miris i ukus prilikom spremanja.
Čaj: Potopi se jedan šešir Shiitake gljive u dve šolje vode u trajanju od jednog časa. Zatim se iseče i malo posoli, pa se kuva 20 minuta. Čaj se procedi i pije po pola kafene šoljice odjednom. Dršku ne treba odbaciti-nasečena se može dodati u jelo kao začin.
Salata: Potrebno: jedno pakovanje gljiva, 150 g pilećih prsa ili slično, 2 kisele jabuke, 50 g maslina po želji, 3 kisela krastavčića, 1 kašičica šećera, so, beli biber i laki majonez.
Priprema: Oprane gljive kuvamo da omekšaju. Očišćene jabuke narendamo, a prsa, krastavčiće i kuvane gljive sitno iseckamo. Sve sastavimo i dodamo polovinu maslina. Sipamo dosta bibera i posolimo. Dobro izmešamo uz dodavanje majoneza. Salatu ukrasimo preostalim maslinama i ostavimo u frižideru do služenja.
Pohovane: Pošto ste im povratili volumen i isprali u nekoliko mlakih voda, odsecite peteljke i pohujte kao i bilo koje drugo jelo.
Čuvati zatvoreno na suvom i tamnom mestu, na sobnoj temperaturi.
Sastojci
100 % dehidrirana šitake gljiva.
Napomena
Pakovanje od 50 g odgovara težini cca 350 g sveže gljive
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.