Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Održavanje funkcije mišića i nerava
Kakao zrno je jedan od najboljih prirodnih izvora magnezijuma. Magnezijum je mineral potreban za više od 300 biohemijskih reakcija u našim telima, a kakao nibs sadrži oko 250 miligrama na 100 grama. Magnezijum je ključ u funkciji mišića i nerava, čime se održava srčani ritam. Zahvaljujući visokom sadržaju magnezijuma, zajedno sa efektima epikatehina, kakao poboljšava mišićnu strukturu i poboljšava funkciju nerava.
Kalcijum 75.3 mg, gvožđe 3.2 mg, natrijum 60 mg u 100 gr proizvoda.
Kakao je hrana za mozak
Studija koju su vodili istraživači na Univerzitetu Northumbria u Engleskoj ispitali su efekte konzumiranja kakaa na kognitivnu aktivnost. Subjekti koji su konzumirali kakao pre obavljanja matematičkih zadataka završili su ih brže i preciznije od kontrolne grupe koja nije konzumirala kakao. Vodeci profesor studije sugerisao je da visoki sadržaji polifenola u kakao zrnu mogu sprečiti opadanje kognitivne funkcije. Zaključak je bio da je kakao pametna užina pred testove i ispite!
Štiti od srčanih bolesti
Flavanoli su anti-inflamatorna i antioksidativna grupa koja se nalazi u kakao zrnu. Studije pokazuju da mogu zaštititi od kardiovaskularnih bolesti, smanjiti rizik od moždanog udara i pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi. Kakao sadrži preko 700 jedinjenja, kompleksni antioksidanti koji se nalaze u njemu poznati kao polifenoli pomažu u smanjenju „lošeg holesterola“ i sprečavaju očvršćavanje arterija.
Studije sa univerziteta širom Sjedinjenih Država pokazale su da konzumiranje neprerađenog kakaa može podržati kardiovaskularni sistem i smanjiti krvni pritisak.
Stabilizacija šećera u krvi
flavonoli prisutni u organskom sirovim kakao zrnu mogu igrati važnu ulogu u smanjenju rizika od dijabetesa. Istraživači na Univerzitetu Tufts i na Univerzitetu L’Akuilla otkrili su da kakao bogat flavonolom reguliše nivo glukoze u krvi i povećava funkciju ćelija koje proizvode insulin.
Poboljšava raspoloženje
Kakao sadrži sredstvo za poboljšanje raspoloženja, anandamid – poznat kao blažen molekul, koji stvara osećaj euforije.
Još jedno jedinjenje za poboljšanje raspoloženja pronađeno u kakao je PEA ili fenetilamin, što pokreće oslobađanje endorfina i prijatnih neurohemija. Nešto slično neurohemikalijama koje se oslobađaju prirodno kada se zaljubljujemo i tokom seksualne aktivnosti. (Jedina druga hrana na zemlji koja sadrži PEA je plavo-zelena alga.) Pored toga, ove hemikalije poboljšavaju libido, što je verovatno i dovelo do toga da čokolada bude toliko popularna kao poklon za dan zaljubljenih. Kod žena za vreme PMS-a, nivo serotonina drastično opada, dokazano je da kakao može da pomogne u ovim situacijama jer povećava moždane nivoe serotonina i vraća osećaj blagostanja.
Promoviše opšte zdravlje
Istraživanja sugerišu da konzumiranje hrane bogatom flavonoidom, kao što je organsko kakao zrno, može smanjiti rizik za kardiovaskularne bolesti, kancer i neke hronične bolesti. Studija koju su vodili istraživači Harvardove medicinske škole razmatrali su uticaj potrošnje kakaa na ljude koji žive na ostrvu Kuna, koji su konzumirali kakao kao deo svoje redovne ishrane. Otkrili su da su ljudi iz Kune imali znatno nižu incidencu kardiovaskularnih bolesti i raka nego ljudi koji žive na kopnu koji nisu konzumirali sirovi kakao.
Pomaže u sprečavanju prevremenog starenja
Polifenolni antioksidanti koji se nalaze u kakao zrnu su u istoj grupi antioksidanata kao što su zeleni čaj i crveno vino. Ovi anthocianini (pronađeni u tamno obojenim plodovima) i katehini (pronađeni u zelenom čaju) štite naše ćelije od prevremene oksidacije ili uništenja i mogu nam pomoći da se duže osećamo vitalno i izgledamo mlado. Mineralno bogat, kakao energizuje telo bez previše stimulisanja nervnog sistema, dajući vam neverovatnu dugotrajnu energiju!
Poboljšava metabolizam
Ako ne dobijete dovoljno antioksidanata u vašoj ishrani može imati opasne dugoročne zdravstvene posledice. Švajcarska studija pokazala je da je za manje od dve nedelje kakao smanjio kortizol, hormon stresa, poboljšao metabolizam i čak poboljšao mikrobnu aktivnost creva.
Pomaže u sprečavanju opekotina od sunca
Nedavna studija londonskih naučnika otkrila je da su učesnici koji su konzumiralii 20 grama dnevno sirovog kakaa, 12 nedjelja, bili u stanju da ostanu na suncu, bez opekotina, dva puta duže od onih koji nisu konzumirali.
Pomaže kod dijareje
Kakao zrno je kroz istoriju korišćeno kao tretman za dijareju zbog polifenola, koji inhibiraju određene crevne sekrecije. U studiji koja je sprovedena na Šangajskom univerzitetu tradicionalne kineske medicine, ispitivani su efekti flavonoidnih jedinjenja prisutnih u kakau i molekularno blisko povezanim jedinjenjima, i dalo je rezultat u mogućoj prevenciji nastanka tečnosti u tankom crevu koja je povezana sa dijarejom.
Način primene
Preporučeni dnevni unos je 1-2 supene kašike (10-15g). Može se dodati u smutije, granolu, musli, keks i sl. Lomljena zrna se mogu samleti u kakao pastu od koje se mogu praviti čokoladne poslastice i napici. Zbog kofeina i teobromina preporučuje se umerena upotreba kakaa, posebno u večernjim satima.
Sastojci
Organsko sirovo kakao zrno lomljeno.
Nutritivne vrednosti
Energetska vrednost (kcal): 585
Masti: 51.6 g
Zasićene masti: 30.3 g
Ugljeni hidrati: 6 g
Ugljeni hidrati (šećeri): 1.5 g
Vlakna: 23.4 g
Proteini: 12.4 g
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.