Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Agave šećer sirovi smeđi organski je najmanje rafinisan od svih šećera koji se proizvode od agave. Dobija se od meksičkog kaktusa plave agave i sadrži fruktozu, glukozu, kao i izvesnu količinu gvožđa. Izdvaja se polako i potpuno je sirov, zato što temperatura u procesu izdvajanja nikad ne prelazi 42°C. Koristi se za zaslađivanje kafe, čaja, toplih napitaka, torti, kolača, peciva i drugo.
Agave šećer je u stvari dehidrirani oblik agave sirupa. Dobija se sušenjem agave sirupa, pri čemu se uklanja sva vlaga. Upotrebljen je poseban proces da se uduva vazduh u agave šećer kako bi promenio teksturu od praha u granuliranu. Tako šećer ostaje sirov, ima veoma lep ukus, a granulozna struktura sprečava slepljivanje.
Šta je to agave šećer?
Ovde govorimo o Superfood sirovom smeđem organskom šećeru od plavog agave kaktusa. Izdvaja se postepeno i označava kao "sirov", zato što temperatura u procesu izdvajanja ne prelazi 42°C.
Superfood agave šećer je u stvari dehidrirani oblik agave sirupa. Dobija se sušenjem agave sirupa, pri čemu se uklanja sva vlaga. Upotrebljen je poseban proces da se uduva vazduh u agave šećer kako bi promenio teksturu od praha u granuliranu. Tako šećer ostaje sirov, ima veoma lep ukus, a granulozna struktura sprečava slepljivanje.
Agave šećer spada u niskoglikemijske namirnice, može se reći da upotreba agave šećera kao zaslađivača takođe doprinosi i da se izbegnu nagli skokovi šećera u krvi.
Konkretno, agave šećer ima znatno niži glikemijski indeks od belog šećera: glikemijski indeks agave šećera se procenjuje na 17, dok je glikemijski indeks kuhinjskog šećera, ili sukroze, 68, što je izrazito velika razlika. U medicini se već namirnice sa glikemijskim indeksom ispod 55 nazivaju "niskoglikemijskim", dok je agave šećer daleko ispod toga. Takođe, takozvano glikemijsko opterećenje 2 kašičice agave sirupa je 9,6 što ga svrstava u namirnice niskog glikemijskog opterećenja. Glikemijsko opterećenje je još jedan važan parametar za one koji nastoje da regulišu šećer u krvi - za njih su preporučljve namirnice niskog glikemijskog opterećenje. Za agave šećer nemamo tačne podatke o glikemijskom opterećenju, ali je verovatno da spada u sličnu kategoriju namirnica niskog glikemijskog opterećenja, kao i agave sirup od kojeg se i dobija.
Agave šećer se dobija od plavog kaktusa agave, biljke koja raste u ekološki čistim predelima i nije joj potrebno nikakvo prskanje. Ne sadrži ništa od hemikalija koje se koriste u gajenju svih konvencionalnih poljoprivrednih kultura, uključujući i šećernu repu, od koje se dobija prehrambeni šećer. Takođe, nije naodmet napomenuti da agave šećer u procesu prerade zadržava i određene minimalne količine natrijuma, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa. Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, uz prethodnu konsultaciju sa svojim lekarom, mogu ga koristiti i dijabetičari, ali i svi koji nastoje da nivo šećera u krvi drže pod kontrolom. Odličan je za sve vrste kolača i peciva i može da zameni šećer u svim receptima.
Način primene
Agave šećer donosi iste dobrobiti kao i agave sirup. Ima nizak glikemijski indeks (oko 17) i lako se rastvara. Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, uz prethodnu konsultaciju sa svojim lekarom, mogu ga koristiti i dijabetičari ali i svi koji nastoje da nivo šećera u krvi drže pod kontrolom. Odličan je za sve vrste kolača, peciva i može da zameni šećer u svim receptima.
Sastojci
Organski agave šećer.
Način pripreme
Knedle od šljiva sa kus kusom
Potrebno je: 100 g kuskusa, 120 g integralnog speltinog brašna, 200 ml vode, prstohvat himalajske soli, šljive,
cimet, prezle, agave šećer, kokosovo ulje.
Posolite vodu i stavite da proključa. Vrelom vodom prelijte kus kus i ostavite da upije vodu i nabubri. Kada se kus kus ohladi dodajte brašno i po po potrebi još malo vode. Zamesite testo. Očistite šljive od koštica, prepolovite i uvaljajte u cimet. Uzimajte po komad od pripremljenog testa, rastanjite na dlanu, u sredinu stavite šljivu i formirajte kuglu. U dublju posudu stavite vodu da proključa. Knedle stavite u ključalu vodu i kuvajte dok ne isplivaju na površinu. Gotove knedle možete preliti medom, agave sirupom ili ih možete spremiti na klasičan način
Brauni sa inka bobicama
Potrebno je: 1/2 šolje integralnog pšeničnog brašna, 1/2 šolje kakaoa u prahu, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1/4 kašičice morske soli, 1/2 šolje meda ili nektara agave, 1/2 šolje ekstra devičanskog kokosovog ulja, 2 jaja, 1 šipka vanile (bez semenki), 1/2 šolje narendanog kokosa, 1/4 šolje inka bobica, 1/2 šolje vode (po potrebi).
Zagrejte rernu na 180 stepeni i podmažite pleh za mini mafine. Pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi, na tihoj vatri, istopite kokosovo ulje, pa dodajte med ili nektar agave. Sipajte rastopljeno kokosovo ulje u mešavinu sa brašnom. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, vanilu, inka bobice, kokos i vodu ako je potrebna. Izmešajte, pa testo kašikom sipajte u pleh za mini mafine. Pecite 10-15 minuta.
Kolač od šargarepe sa kremom od limuna
Za ovaj delikates od presnih sastojaka, potrebno je: 3 srednje šargarepe, narendane, 4 mandarine, oljuštene, 1/3 šolje urmi, 4 kašike kokosovog ulja, pregršt oraha.
Za krem od limuna: 1 šolja indijskog oraha potopljenog u vodi najmanje 2 sata, sok od 2 limuna, 2 kašike agave šećera, 4 kašike kokosovog ulja, malo vode, kurkuma.
Iscedite narendanu šargarepu. U blenderu umutite šargarepu, mandarine, urme, kokosovo ulje i orahe. Formirajte masu u željeni oblik. Po potrebi, dodajte u masu još malo samlevenih oraha ili je dehidrirajte nekoliko sati.
Napravite krem od limuna: u blenderu umutite sve sastojke osim kokosovog ulja. Kada masa postane glatka, dodajte kokosovo ulje. Da bi krem imao lepšu boju, dodajte malo (1/2 kašičice) kurkume.
Koru od šargarepe nafilujte kremom od limuna. Možete poređati kolač u nekoliko slojeva. Kolač odozgo pospite brusnicama ili orasima.
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.