Raženo crno brašno Tip 1250 (organski proizvod) 1 kg Naše dobro
258 RSDkom
nutritivne vrednosti
na 100go proizvodu
Raženo brašno mleveno na kamenu.
svojstva
Raženo crno organsko brašno sadrži mekinje i klice u brašnu i to je ono što ga razlikuje od svetlog raženog brašna. Raž od svih žitarica sadrži najviše dijetetskih vlakana i odlična je žitarica za dijetu jer manja količina više zasićuje. Raženo brašno od vitamina ima najviše tiamina, odnosno vitamina B1 (21% dnevne potrebe) i niacina, zatim riboflavina, folata i vitamina B6. Od minerala raž sadrži mangan – u 100 grama se nalazi više nego dovoljna dnevna količina, selen, fosfor, magnezijum, cink, bakar, a ima i gvožđa. Raž ima relativno visok sadržaj proteina za žitaricu: 30% u sto grama. Raž sadrži gluten.
Raž pomaže u mršavljenju (ražani hleb više zasićuje), prevenira pojavu kamena u žuči, preporučuje se dijabetičarima i ljudima s čirem na želucu, snižava holesterol i čuva zdravlje srca, ima protivupalno dejstvo i bori se protiv slobodnih radikala, pospešuje probavu i hormonalni rad.
Sadržaj vode: do 15 %. Sadržaj pepela: do 1.3 %. Stepen kiselosti: do 4.0.
način pripreme
Raženo - pšenični crni hleb sa origanom
Sastojci: 250 g ražanog crnog brašna tip 1250, 500 g pšeničnog integralnog brašna, 3 dl vode, 15 g kvasca, 2 kašičice origana, 2 kašičice susama, 1 kašičica soli.
Pomešamo sastojke. Dodamo vodu i mesimo testo, dok ne postane glatko i bez grudvica. Sačekamo da testo naraste; zatim ga premesimo. Oblikujemo veknu ili nekoliko veknica. Sačekamo da testo dodatno naraste i pečemo, u prethodno zagrejanoj pećnici, na 240 stepeni oko 30 min. Uzdravlje!