Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Proso sadrži približno isti procenat belančevina kao i pšenica.
Povećava baznost organizma, a smanjuje njegovu kiselost. Na ovaj način sprečava rast i razvoj bakterija. Fungicid je.
Ojačava bubrege, slezinu i pankreas. Pomaže kod prevencije pobačaja. Proso je bogato vitaminom B, posebno nijacinom, B17, B6, folnom kiselinom, kalcijumom, gvožđem, natrijumom, magnezijumom i cinkom. Proso ne sadrži gluten. Ima visok procenat aminokiselina.
Proso je pogodno za upotrebu u ishrani ljudi koji pate od celijakije.
Ljudima koji imaju problema sa tiroidnom žlezdom ne preporučuje se velika konzumacija prosa, jer ono sadrži inhibitore tiroidne peroksidaze.
Smanjuje rast bakterija u ustima. Najbolja žitarica protiv prekomernog rasta kandide (Candida albicans). Dobro je za dijareju (tostirati proso pre kuvanja), protiv povraćanja (supa od prosa), za probleme sa varenjem i dijabet. Da bi se sprečila jutarnja mučnina idealna je supa od prosa. Nije preporučljiv kod onih koji imaju loše varenje koje se manifestuje konstantnim vodenim stolicama.
Način pripreme
Slatko-slani ukus. Kuva se bez ili sa sasvim malo soli.
Kuva se 1 šolja prosa sa 3 šolje vode i prstohvatom soli 30 minuta.
Nutritivne vrednosti
Energetska vrednost (kcal): 348
Masti: 4.2 g
Zasićene masti: 0.7 g
Ugljeni hidrati: 64.3 g
Ugljeni hidrati (šećeri): 0 g
Vlakna: 8.5 g
Proteini: 11.5 g
So: 0.012 g
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.