Pirinčano sirće (organski proizvod) 200 ml Mitoku
351 RSDkom
nutritivne vrednosti
na 100go proizvodu
Pirinčano sirće kompanije Maruboši sa japanskog ostrva Kjušu je jedno od najhranljivijih i najukusnijih svetskih sirća. Proizvodi se od 100% pirinčanog vina (sakea) koje dugo fermentiše u keramičkoj buradi koja se zatrpa u zemlju, kako bi je toplota zemlje ravnomerno grejala. Zbog svoje lekovitosti i dragocenosti koristi se pre svega kao tonik pa tek potom kao namirnica za kuvanje.
svojstva
Pirinčano sirće je i začin i medicinsko sredstvo. Ono je prirodan izvor arginina koji usporava starenje. Pirinčano sirće otklanja umor i otrove iz organizma, snižava nivo LDL holesterola, poboljšava varenje uz pomoć lakto bacila.
Nastaje fermentacijom smeđeg pirinča kome su dodata i zrna na kojima je uzgojena gljivica kođi. Proteini iz pirinčanog zrna pod uticajem enzima razlažu se na veliki broj aminokiselina koje su životno neophodne za ljudski organizam. Smeđi pirinač je prirodan izvor arginina, esencijalne amino kiseline neophodne za sintezu i oslobađanje hormona rasta-GH, koji omogućava očuvanje ćelija i usporava proces starenja. Fermentacijom se oslobađa i L-metionin koji deluje protiv umora, snižava nivo holesterola i vrši prevenciju protiv začepljenja krvnih sudova.
L-cistein je važan antioksidans koji vrši detoksikaciju organizma. Pirinčano sirće podiže imuni sistem i ubrzava oporavak nakon bolesti, a enzimi nastali fermentacijom pomažu varenje.
Izuzetno je delotvorno i sa medicinskog stanovišta. Čisti organizam od toksina i pomaže pri varenju.Ublažava umor i deluje preventivno protiv zacepljenja krvnih sudova.
O tradicionalnom japanskom pirinčanom sirćetu
Pirinčano sirće se dobija fermentacijom smeđeg pirinča. Tradicionalni višemesečni proces kiseljenja stvara nezamenjiv blagokiseli ukus. Količina organskih i aminokiselina u pirinčanom sirćetu daleko je viša nego u drugim vrstama voćnih ili industrijskih sirćeta. Ova hiljadu godina stara metoda izrade sirćeta održala se samo na ostrvu Kjušu, a ovako proizvedeno sirće ima očuvanu visoku koncentraciju esencijalnih amino kiselina i mnogih drugih visokovrednih sastojaka. Zato što se proizvodi u malim količinama i zato što je skupoceno ovo sirće se u Japanu najčešće pije u malim količinama kao tonik.
Za detaljan tekst o ovom proizvodu majstorske proizvodnje posetite sajt kompanije Mitoku.
sastojci
Pirinčano organski integralni pirinač, kodži spore.
način primene
Kao lekoviti tonik pirinčano sirće sa ostrva Kjušu koristi se u malim dnevnim dozama, najčešće u kombinaciji sa jajetom (tamago su napitak). Za povećanje izdržljivosti organizma preporučuje se sledeći recept. Oprati jedno jaje (poželjno je da jaje bude iz biološkog uzgoja ili od uzgajivača za kojeg znate da ne koristi koncentrate) i potopiti ga u šoljicu pirinčanog sirćeta. Ostaviti da stoji dva do tri dana, ili sve dok ljuska jajeta potpuno ne smekša i ne rastvori u sirćetu. Oljuštiti unutrašnju kožu sa jajeta i dobro pomešati jaje i sirće. Popiti čašicu ovog tonika tri puta u toku dana (nakon jela). Ovaj napitak Japanci nazivaju tamago-su i jedan je od najmoćnijih tonika japanske narodne medicine.
U kuvanju se može koristiti za prelive, za salate a zbog blago kiselog ukusa koristi se i u kiseljenju. U malim količinama je dobar dodatak dinstanom povrću, jelima od seitana, algama - jer ih omekšava.