Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Pinjoli su plodovi bora roda Pinus i već hiljadama godina koriste se u ishrani širom sveta. Potrebno je petnaestak godina da bi bor dostigao zrelost i imao puno šišarki. Drveće bora čuveno je po svojoj dugovečnosti pa se ubiranje pinjola sa jednog stabla moguće i do sto godina! Berba se obavlja ručno, a šišarke se suše na suncu te se potom iz njih vade semenke - pinjoli.
Pinjoli pripadaju grupi orašastih plodova koji se odlikuju prepoznatljivom aromom, visokim sadržajem ulja i visokovrednim belančevinama. Osim toga, sadrže obilje mikrominerala i u mastima topljivih vitamina. U poređenju sa drugim orašastim plodovima pinjoli su naročito bogati belančevinama (23,7%), vitaminima i mineralima. Poput žitarica, orašasti plodovi deficitarni su esencijalnom aminokiselinom lizinom. Kako mahunarke i mlečni proizvodi sadrže lizin, dobro ih je uzimati zajedno s orašastim plodovima. Od vitamina pinjoli su bogati vitaminima A, C, D, E, tijaminom, riboflavinom, nijacinom, a od minerala gvožđem, magnezijumom, fosforom, cinkom i selenom.
Iako su bogati mastima, ne znači da orašasti plodovi nisu dobri za zdravlje. Upravo suprotno, njihove su masti uglavnom nezasićene, zbog čega su korisne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i snižavanju LDL holesterola. Naročito mononezasićene masne kiseline snažno deluju na smanjenje krvnog pritiska i sniženje LDL holesterola. Osim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pinjoli se koriste kao lekovito sredstvo protiv uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja rada bubrega, mokraćnog mehura i sistema za varenje.
Kao jedinica serviranja pinjola uzima se 30 g. Energetska vrednost po jedinici serviranja iznosi oko 200 kcal.
Način primene
Pinjoli su veoma ukusni i hranljivi i možete ih u ishrani koristiti na puno načina:
- Kao prvo možete ih lagano ispeći na tiganju, stalno mešajući, time će njihov poseban ukus postati još izraženiji.
- Najčešća primena pinjola je u izradi mediteranskog pesto sosa.
- Poznat je i umak tarator u kojem se propečeni pinjoli mešaju sa hlebom, belim lukom, mlekom i maslinovim uljem kako bi se dobila kremasta smesa.
- Pinjoli se koriste i pri preipremanju spanaća, čiji ukus upotpunjuju kontrastno.
- Moguće je napraviti vrlo aromatičnu mešavinu dodavanjem pinjola u med. ovo je ujedno i način da se pinjoli duže sačuvaju, jer lako užegnu.
- Vrlo su ukusni u kombinaciji sa slatkim korenastim povrćem ili pak u pireima od paštrnjaka, celera ili crvenog luka.
- Odlično se slažu sa raznim salatama tako da ih slobodno dodajte prelivima.
- Pinjoli se koriste i u pripremi poslastica.
- U Starom Rimu se pravila neka vrsta senfa od smrvljenih pinjola, badema i sirćeta.
- Mnogi stari rukopisi navode i afrodizijačko dejstvo pinjola.
Sastojci
Pinjoli
Napomena
S obzirom na to da semenke pinjola sadrže velike količine masti, one lako užegnu i najbolje ih je kupovati samo onoliko koliko vam je potrebno. Pinjoli će sačuvati svoju prirodnu aromu i hranjive sastojke ako se čuvaju u čvrsto zatvorenoj posudi u frižideru ne više od nedelju dana, a u zamrzivaču u plastičnim kesicama do mesec dana.
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.