Instant palenta (organski proizvod) 500 g Naše dobro
252 RSDkom
svojstva
Kukuruzno brašno sadrži dugu listu hranjivih supstanci. Ono je izvor nijacina, tijamina, riboflavina, pantotenske kiseline, folata i vitamina B6, E i K. Ono sadrži 18 aminokiselina i vrednih minerala, kao što su magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bakar, mangan i selen. Brašno od celog zrna kukuruza se kreće kroz creva brže od ostalih vrsta hrane, što smanjuje količinu otpadnih materija koje ostaju unutar tela.
Druga korist od konzumiranja kukuruznog brašna je ta što ono čini ćelije u debelom crevu jačima, a takođe pojačava i antioksidantno delovanje. Kada se brašno od kukuruza uključi u ishrani takođe dolazi do poboljšanja imuniteta. Konzumiranje celih zrna kao što je kukuruzno zrno može da donese i korist u smislu srčanog i cirkulatornog zdravlja, a cela zrna smanjuju holesterol. Kukuruzno brašno može da spreči i debljanje jer sadrži vlakna i kompleksne ugljene hidrate.
sastojci
Kukuruzni ogrganski griz.
Alergen info: može sadržati gluten u tragovima.
Sadržaj/količina vode: do 14.5%. Stepen/stupanj kiselosti do 3.
način pripreme
Kremasta palenta
Sastojci (za 2 porcije): 200 g instant organske palente (kukuruzne krupice, odnosno griza), 4 čaše vode, so, kockica maslaca. U provrelu vodu dodamo prstohvat soli. Zatim polako dodajemo palentu u kipuću vodu. Neprestano mešamo u trajanju 3-5min., odnosno dok se smesa ne zgusne. Po želji, za „kremastu strukturu“, snizimo temperaturu kuvanja i dodamo maslac/puter ili neku biljnu masnoću. Kuvamo još 2-3 min., uz lagano mešanje, dok smesa postane kremasta. Prijatno!
napomena
Čuvati na suvom, hladnom i prozračnom mestu na temperaturi do 25 C.