Oljušteno proso
190 RSDkg
svojstva
Proso jača bubrege, slezinu i pankreas. Najbolja je žitarica protiv kandidijaze. Proso sadrži približno isti procenat belančevina kao i pšenica.
Povećava baznost organizma, a smanjuje njegovu kiselost. Na ovaj način sprečava rast i razvoj bakterija, ima fungicidno delovanje.
Ojačava bubrege, slezinu i pankreas.Pomaže kod prevencije pobačaja.Proso je bogato vitaminom B, posebno nijacinom, B17,B6, folnom kiselinom, kalcijumom, gvožđem, natrijumom, magnezijumom i cinkom. Proso ne sadrži gluten. Ima visok procenat aminokiselina.
Ljudima koji imaju problema sa tiroidnom žlezdom ne preporučuje se velika konzumacija prosa, jer ono sadrži inhibitore tiroidne peroksidaze.
Smanjuje rast bakterija u ustima. Najbolja žitarica protiv prekomernog rasta kandide (Candida albicans). Dobro je za dijareju (tostirati proso pre kuvanja), protiv povraćanja (supa od prosa), za probleme sa varenjem i dijabet. Da bi se sprečila jutarnja mučnina idealna je supa od prosa. Nije preporučljiv kod onih koji imaju loše varenje koje se manifestuje konstantnim vodenim stolicama.
sastojci
Proso oljušteno.
način pripreme
Slatko-slani ukus.
Kuva se bez ili sa sasvim malo soli. Kuva se 1 šolja prosa sa 3 šolje vode i prstohvatom soli 30 minuta.