• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Oljušteni ovas (organski proizvod) 500 g Bio Špajz
Bio Spajz/
Oljušteni ovas (organski proizvod) 500 g Bio Špajz
    Šifra: 4514007

    Oljušteni ovas (organski proizvod) 500 g Bio Špajz

    432 RSDkom

    Robna marka: Bio Špajz Zemlja porekla: Holandija Pakovanje: g

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    389
    energetska Vrednost KJ
    --
    masti
    7g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    1g
    ugljeni hidrati
    66g
    - šećeri
    --
    vlakna
    11g
    proteini
    17 g
    Holesterol
    0g
    Natrijum
    2g

    o proizvodu

    Nastojte da u ishranu uvedete jednu šolju ovsa ili ovsenih pahuljica dnevno.

    svojstva

    Ovas je odličan izvor dijetetskih vlakana. Vlakna sadrže deo nesvarljivih i deo svarljivih satojaka. Jedan od sastojaka koje digestivni organi mogu svariti je beta-glukan, jedinstveni prirodni polisaharid, koji ima sposobnost da poboljša odbrambenu, imunološku  reakciju organizma na viruse, bakterije i parazite a utiče  i na smanjenje lošeg holesterola u krvi. Ovas je takođe jedan od najboljih izvora tokotrijenola koji uz tokoferole formiraju vitamin E. Tokotrijenoli takođe inhibiraju sintezu holesterola i tako utiču na njegovo snižavanje.  Visok holesterol utiče na mnoga kardiovasularna oboljenja. Ovas ima najbolje dejstvo na snižavanje holesterola kada je deo ishrane sa malo masti i dosta dijetetskih vlakana, uz fizičku aktivnost.
    Kontorolisanje nivoa glukoze i insulina u krvi je od suštinske važnosti za prevenciju dijabetesa. Beta-glukan iz ovsa usporava povišavanje nivoa glukoze u krvi nakon obroka i odlaže, usporava nejgov pad na nivo pre unosa hrane, tako što produžava apsorpciju ugljenih hidrata u krvi. Na ovaj način se izbegavaju nagli skokovi i padovi nivoa šećera u krvi. Sadrži gvožđe 26% DPV, kalcijum 5% DPV.

    način pripreme

    100 g opranog i oljuštenog ovsa staviti u sud, dodati 0.5 l vode. Kuvati 15-20 minuta, ali paziti da se zrna ne raskuvaju.