Oljušteni ovas (organski proizvod)
910 RSDkg
nutritivne vrednosti
na 100gsvojstva
Ovas je odličan izvor dijetetskih vlakana. Vlakna sadrže deo nesvarljivih i deo svarljivih satojaka. Jedan od sastojaka koje digestivni organi mogu svariti je beta-glukan, jedinstveni prirodni polisaharid, koji ima sposobnost da poboljša odbrambenu, imunološku reakciju organizma na viruse, bakterije i parazite a utiče i na smanjenje lošeg holesterola u krvi. Ovas je takođe jedan od najboljih izvora tokotrijenola koji uz tokoferole formiraju vitamin E. Tokotrijenoli takođe inhibiraju sintezu holesterola i tako utiču na njegovo snižavanje. Visok holesterol utiče na mnoga kardiovasularna oboljenja. Ovas ima najbolje dejstvo na snižavanje holesterola kada je deo ishrane sa malo masti i dosta dijetetskih vlakana, uz fizičku aktivnost.
Kontorolisanje nivoa glukoze i insulina u krvi je od suštinske važnosti za prevenciju dijabetesa. Beta-glukan iz ovsa usporava povišavanje nivoa glukoze u krvi nakon obroka i odlaže, usporava nejgov pad na nivo pre unosa hrane, tako što produžava apsorpciju ugljenih hidrata u krvi. Na ovaj način se izbegavaju nagli skokovi i padovi nivoa šećera u krvi.
Pokušajte da uvedete jednu šolju ovsa ili ovsenih pahuljica dnevno.
Holesterol 0 g, natrijum 2 mg, gvožđe 26% DPV, kalcijum 5% DPV.
*DPV - dnevne preporučene vrednosti.
sastojci
Oljušteni ovas iz organske proizvodnje.