Mungo pasulj (organski proizvod) Bio Špajz
1,510 RSDkg
svojstva
Mungo pasulj je mali, tvrd, zeleni pasulj, od koga se lako mogu napraviti klice. Mungo se lako i brzo kuva i veoma je hranljiv, vrlo je dobar izvor visokovrednih proteina koji sadrže gotovo sve bitne aminokiseline, priprema se u obliku pirea i kaša. U ishrani je dozvoljen dijabetičarima, a zbog sadržaja folne kiseline preporučuje se i trudnicama za normalan rast i razvoj ploda.
Veoma hranljiva mahunarka. Jača srce i tanko crevo, a utiče i na smanjenje masnih naslaga u organizmu.
sastojci
Mungo pasulj iz organske proizvodnje.
način pripreme
Kuvati bez prethodnog potapanja, sa morskim algama. Soliti tek kada je pasulj skuvan.
Čorba od prosa i mungo pasulja
Potrebno za čorbu: proso, mungo pasulj (ne potapa se preko noći), šargarepa, i, na primer pohovan karfiol ili, zdravija varijanta, karfiol kuvan na pari.
Kuvati u litar vode proso i mungo pasulj, dovoljno je tidesetak minuta i sve je već skuvano. U toku kuvanja dodati so. Kada je čorba gotova narendati sirovu šargarepu i služiti sa nekoliko cvetova pohovanog karfiola.