Mleveni rogač 200 g Herbico
117 RSDkom
o proizvodu
Rogač u prahu je bogat prirodnim šećerima, kalcijumom i mineralima, alkalan je. Koristi se kao čokolada. Kvalitet I.
svojstva
Rogač odlično deluje na digestivni trakt, posebno na enzime, te omogućava optimalni sastav crevnih bakterija. Umiruje želudačnu i crevnu sluzokožu, ublažava mučninu i dijareju.
način primene
Koristi se kao zaslađivač, dodatak brašnu za kolače i kremove, za štrudle. Koristi se kao čokolada.
Samleveni plodovi rogača dodaju se u čajeve, dok brašno služi kao zdrava zamena za čokoladu,od njega se prave pudinzi i poslastice.
za one koje žele da znaju više
Rogač je drvo široke krošnje, visoko i do 15 m. Poreklom je iz istočnog sredozemlja. Listovi ovog drveta su kožasti, zeleni, cvetovi su jednopolni: muški u malim resama, ženski na kratkim drškama. Plod je 20 cm duga mahuna, zelene boje dok ne sazri, a posle branja promeni boju u smeđe. U plodu su 4 do 10 semenki u nizu, slatkog su ukusa. Upotrebljavaju se osušeni zreli plodovi iz kojih se izdvajaju: ekstrakt rogača iz osušenog ploda, brašno iz pulpe celog ploda, guma iz semena.
Smatra se da je rogač bila hrana biblijskih vremena, kojom se hranio Ivan Krstitelj, te su plod rogača nazivali “hlebom svetog Ivana“.
Na ostrvu Šolta postoji mesto koje se zove Rogač.